Tribunalul federal american unde se judecă procesul în care Donald Trump este acuzat că a încercat să schimbe rezultatul alegerilor prezidențiale din 2020 a fixat 4 martie 2024 ca dată de începere a acestui proces. Pe 5 martie are loc Super Tuesday, primarele în care va fi desemnat candidatul republicanilor pentru Casa Albă. relatează ABC.
Donald Trump conduce detașat cursa penrtu nominalizare, cu aproximativ 60% din preferințele republicanilor, în timp ce principalul său rival, Ron DeSantis, nu depășește 16%, conform sondajelor.
Date de 4 martie 2024 a fost anunțată de judecătoarea Tanya Chutkan, care a respins propunerile ambelor părți:
- procurorul special Jack Smith propusese ca procesul contra lui Donald Trump să înceapă la 2 ianuarie 2024, însă judecătoarea a apreciat că răgazul este prea scurt.
- apărarea ceruse ca procesul să înceapă în aprilie 2026.
„Publicul are dreptul la o soluţie promptă şi eficientă în această chestiune”, a declarat judecătoarea Tanya Chutkan, care îl avertizare pe Donald Trump că va fi obligată să accepte un speed trial, dacă fostul președinte nu încetează comentariile de pe rețelelel sociale referitoare la caz, martori și procurori.
25 martie 2024, primul proces
Primul proces penal al lui Donald Trump începe pe 25 martie 2024, în New York, unde fostul președinte este judecat pentru fraude în afaceri.
Conform rechizitoriului, “Donald J. Trump a falsificat în mod repetat și fraudulos registrele de afaceri din New York pentru a ascunde infracțiuni privind informații dăunătoare publicului votant în timpul alegerilor prezidențiale din 2016”.
Acest dosar a plecat de la plățile făcute din fondurile de campanie din 2016 pentru a cumpăra tăcerea actriței de filme pentru adulți, Stormy Daniels, în legătură cu aventurile sexuale ale candidatului de atunci la președinția SUA, Donald Trump. De la această acuzație procurorul a ajuns la peste 30 de fapte de fraudă în afaceri.
Pe 20 mai demarează și procesul documentelor clasificate
Procesul în care Donald Trump este acuzat de obstrucționarea justiției utilizarea nepotrivită a unor informații clasificate are stabilită data de 20 mai pentru începerea procesului, cu audierile premergătoare fixate pe 14 mai.
De la părăsirea Casei Albe în ianuarie 2021, aproximativ 300 de documente clasificate au fost recuperate de la Trump, inclusiv unele la nivel top secret, precum un plan de atacare a Iranului.
Președintele a negat deținerea acestor documente, apoi și-a apărat acțiunile susținând că le-a declasificat când încă era președinte, fără a prezenta dovezi în acest sens.
Potrivit legislației americane, președinții în exercițiu pot declasifica documente, dar pierd această autoritate în momentul părăsirii funcției.
Cazul din Georgia așteaptă programarea
Într-un al patrulea proces, Trump nu se confruntă cu acuzații federale, ci cu 13 capete de acuzare – inclusiv şantaj – în baza unei legi cunoscute sub acronimul RICO, folosită de obicei pentru a viza crima organizată și a descrie cum funcționa grupul infracțional.
El este suspectat că a făcut presiuni asupra oficialilor statului pentru a anula înfrângerea sa în faţa preşedintelui democrat Joe Biden în alegerile din 2020.
Acesta este dosarul în care Trump a fost arestat și eliberat pentru o cauțiune de 200.000 de dolari și a făcut celebra poză judiciară, prima din viața sa și prima fotografie judiciară a unui președinte american.
Este și cle mai perciulos, întrucât fostul președinte nu se poate și nu poate fi grațiat de autoritățile federale. Iar o grațiere pe baza legilor din Georgia, adică la nivelul statului, este greoaie și presupune grațierea efectivă abia în patru – cinci ani.
****