marți

30 aprilie, 2024

10 aprilie, 2024

„Triunghiul Weimar” – Germania, Franța și Polonia – intenționează să activeze investiții comune pentru a susține finanțele publice fragile ale Moldovei pe fondul presiunii tot mai mari a Rusiei asupra țării candidate la UE. Anunțul a fost făcut marți de ministrul german de externe Annalena Baerbock (foto).

„Vrem să lucrăm împreună cu partenerii noștri din Triunghiul de la Weimar pentru a extinde și mai mult securitatea Moldovei în toate privințele, dar mai ales în termeni economici”, a declarat Baerbock, citată de Euractiv, după o întâlnire cu omologul său din Republica Moldova, Mihai Popșoi, la Berlin.

În timp ce Moldova se apropie de începerea oficială a discuțiilor oficiale de aderare la UE, se luptă cu interferența Rusiei, în timp ce economia sa – printre cele mai sărace din Europa – este sub presiune de la începutul războiului din Ucraina.

”Triunghiul de la Weimar”, pregătit ca viitor vehicul de acțiune europeană comună


Sprijinul european a fost acordat anterior bilateral și prin Platforma multilaterală de sprijin pentru Moldova.

În ultima perioadă, România strânge relațiile economice cu Republica Moldova.

În acest context, există planuri de consolidare a forumului ”Triunghiul de la Weimar” ca un viitor vehicul pentru acțiune europeană comună prin canalizarea sprijinului pentru Moldova prin format, a spus Annalena Baerbock.

Un astfel de sprijin viitor ar trebui să meargă dincolo de ajutor, iar partenerii ar trebui să ajute țara să-și construiască puterea economică prin investiții în afaceri, a spus ea. „Ajutorul singur nu poate contracara războiul hibrid al Rusiei, iar puterea economică trebuie să vină din interiorul țării. Aceasta înseamnă că investiția e cheia”, a mai spus oficialul german.


Cei trei membri UE au început recent să lucreze pentru a-și consolida colaborarea în formatul Weimar, cu accent pe apărare și războiul Rusiei în Ucraina.

Forumul a fost în mai mare parte latent în timpul guvernării PiS din Polonia, dar a primit un impuls odată cu alegerea coaliției pro-europene a primului ministru Donald Tusk în octombrie anul trecut.

La întâlnirea formatului de la Berlin din martie, liderii au convenit asupra priorităților comune pentru susținerea Ucrainei, inclusiv stimularea economiei țării prin investiții în industria sa de apărare.

(Citiți și: ”Polonia, Franța și Germania refac Triunghiul de la Weimar”)

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: