sâmbătă

1 aprilie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

21 aprilie, 2021

România găzduiește în 22-23 aprilie reuniunea la nivel de ministru de Externe a formatului de cooperare în securitate numit Trilaterala România-Polonia-Turcia, anunță un comunicat al MAE. Reuniunea are loc în plină criză provocată de masarea trupelor militare ruse la granița cu Ucraina, într-un gest considerat ostil de comunitatea occidentală.

Reuniunea, la care participă ministrul afacerilor externe polonez, Zbigniew Rau, și omologul turc, Mevlüt Çavuşoğlu, va fi găzduită de ministrul Bogdan Aurescu.

În premieră pentru formatul Trilateralei România-Polonia-Turcia, la reuniunea de săptămâna aceasta vor participa miniștrii Afacerilor Externe din Georgia, David Zalkaliani, și Ucraina, Dmytro Kuleba, care vor lua parte la o sesiune de lucru specială cu miniștrii afacerilor externe ai Trilateralei.


Primul summit al Trilateralei România-Polonia-Turcia a avut loc la inițiativa României, la nivel de secretar de stat pentru afaceri strategice, în mai 2012, în marja Summitului NATO de la Chicago. Crearea acestui format a avut în vedere importanța cooperării aprofundate a celor trei state pe teme de interes comun, preponderent în domeniul securității, fiind dedicat coordonării în interiorul Alianței Nord-Atlantice.

Seria de evenimente din marja Trilateralei:

  • la 21 aprilie, o conferință online dedicată formatului de cooperare și contribuțiilor sale, organizată de think-tank-uri din România, Polonia și Turcia: New Strategy Centre (România), OSW (Polonia – Centrul pentru Studii Estice / Osrodek Studiow Wschodnich), SETA (Turcia – Fundația pentru Cercetare Politică, Economică și Socială Siyaset / Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı).
  • la 22 aprilie, va avea loc un eveniment de marcare a 10 ani de la stabilirea Parteneriatului Strategic România-Turcia, cu participarea ministrului Bogdan Aurescu și a omologului turc, Mevlüt Çavuşoğlu. Evenimentul va fi transmis LIVE pe contul de Facebook al MAE.
  • la 23 aprilie 2021, va debuta oficial reuniunea trilaterală, prin organizarea sesiunii plenare, cu participarea celor trei miniștri ai afacerilor externe din România, Polonia și Turcia. Sesiunea Trilateralei va aborda subiecte de interes actual pe dimensiunea de securitate, cu accent pe evaluarea situației regionale de securitate, pe rezultatele ultimelor reuniuni ministeriale NATO (din martie și de săptămâna trecută), precum și perspectivele Summitului aliat din acest an. De asemenea, miniștrii afacerilor externe ai României, Poloniei și Turicei vor aborda stadiul implementării proiectelor agreate cu prilejul reuniunii trilaterale din 2020 și vor discuta modalități de consolidare a dialogului trilateral, inclusiv prin dezvoltarea de noi proiecte. Miniștrii afacerilor externe ai Trilateralei vor discuta și despre procesul de reflecție strategică NATO2030, derulat la nivelul Alianței Nord-Atlantice de către Secretarul General Jens Stoltenberg.
  • la 23 aprilie 2021 se va desfășura și sesiunea de lucru specială cu participarea partenerilor – miniștrii afacerilor externe din Georgia, David Zalkaliani, și Ucraina, Dmytro Kuleba. În cadrul acestei sesiuni va avea loc un schimb de opinii privind situația de securitate din Vecinătatea Estică, inclusiv de la Marea Neagră.

 


Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Moto: ”Generalii mei, în temeinica lor prostie, veneau și-mi spuneau: <Majestate, oamenii nu mai vor să lupte>. Iar eu în sinea mea mă gândeam: <adică nu mai vor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: