1 iulie, 2016

justitieTribunalul Bucureşti a decis vineri să îngheţe cursul de schimb al francului elvețian la doi lei şi 10 bani pentru un credit acordat de bucureştean de către Banca Românească și a stabilit și denominarea plăților în moneda națională. Decizia Tribunalului este definitivă.

”Este un curs valutar înghețat la jumătatea cursului din momentul de față. Instanța a obligat banca să primească de la împrumutatul ce avea un contract de 86.000 franci elvețieni, semnat în 2007, toate plățile aferente contractului în moneda națională. Împrumutatul scapă de orice risc valutar, decizia este definitivă și trebuie să se pună în aplicare deîndată”, a declarat avocatul Adian Cuculis, care a reprezentat în instanță persoana creditată.

Tribunalul Bucureşti a dat vineri decizie definitivă într-un dosar în care un client reclamase faptul că ratele sale au crescut foarte mult din cauza majorării cursului la francul elveţian şi a contestat clauzele din contract, considerându-le abuzive.


Instanţa a decis: ” Admite acţiunea (…). Constată caracterul abuziv a clauzelor stipulate în contractul de credit nr.52073747/19.12.2007 la art. 8.1 şi art.9.1. Declară nulitatea absolută a clauzelor menţionate anterior. Dispune stabilizarea(îngheţarea) cursului de schimb valutar CHF-LEU, pentru efectuarea plăţilor în temeiul contractului la valoarea de la momentul semnării contractului, respectiv, la valoarea 2,1342 lei/CHF”.

Avocatul adaugă că nu va trebui așteptată redactarea deciziei, ci că se va adresa tribunalului pentru obținerea unui certificat de grefă care să fie prezentat băncii.

Creditele în franci elvețieni reprezentau anul trecut 4, 46% din totalul creditelor acordate populației în valută.

Potrivit BNR, la începutul anului 2015, jumătate din numărul debitorilor în franci elvețieni aveau venituri lunare mai mici de 1.500 lei și doar un sfert din datornici aveau venituri mai mari de 2.500 lei. Același sursă menționează că trei bănci concentrează 77% din volumul creditelor în franci elvețieni.


Scandalul creditelor în franci elvețieni a izbucnit după ce cursul de schim a crescut brusc în ianuarie 2015, când cursul franc-leu a fost cel mai prost din ultimii 25 de ani: 4 lei și 32 de bani .

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: