Trei universităţi din România, respectiv Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Universitatea Politehnica din București și Universitatea de Vest din Timișoara, au dispărut din clasamentul internaţional Quacquarelli-Symonds.
Singurele instituţii de învăţămând superior de la nivel local care mai figurează în prestigiosul clasament sunt Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și Universitatea din București, ambele ocupând un loc în categoria 801+, la fel ca anul trecut.
Clasamentul internaţional este condus de MIT, urmat de Stanford şi Harvard.
Primele instituţii de învăţământ superior din Europa sunt Oxford pe locul 4, ETH Zurich pe locul 6, Cambridge pe 7, UCL pe 8 şi Imperial College London pe 9.
(Citiți și: ”Cele 4 metacompetențe prin care să ne pregătim elevii pentru un viitor incert și volatil”)
„Acesta trebuie să fie un avertisment pentru guvern şi Ministerul Educaţiei, care dacă nu înţeleg că marile universităţi româneşti nu sunt susţinute printr-o finanţare adecvată care să le ajute în competiţia internaţională cu alte universităţi de tip world-class, în scurt timp România nu va mai avea nicio universitate în topurile internaţionale şi asta va avea consecinţe negative asupra competitivităţii ţării, până la urmă”, a precizat Daniel David, prorectorul Universității Babeș-Bolyai, edupedu.ro.
El a explicat că realizatorii clasamentului internaţional „se uită la performanţa universităţii la nivel internaţional şi au un anumit prag de la care contactează universităţile. Deci trebuie să treci un anumit prag de performanţă, după care eşti contactat şi întrebat dacă vrei să trimiţi datele necesare pentru evaluare”.