sâmbătă

13 iulie, 2024

2 aprilie, 2013

Procurorii DNA i-au trimis, marți, în judecată pe George Bălan (foto), fost membru al Consiliului Superior al Magistraturii, Marcel Sâmpetru, fost consilier al acestuia la CSM, pe judecătoarea Georgeta Barbălată, de la Înalta Curte de Casație și Justiție, precum și pe Mihai Vlad, fostul șef al Serviciului de Informații și Protecție Internă Ilfov, din cadrul Ministerului de Interne.

Cei patru sunt acuzați de fapte privind divulgarea de informații nedestinate publicității. În plus, judecătoarea barbălată este acuzată că l-a prevenit pe ofițerul Mihai Vlad că urma să fie percheziționat.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Inculpații din dosar și faptele de care sunt acuzați:

  • Mihai Vlad, ofițer, șeful Serviciului de Informații si Protecție Internă (SIPI) Ilfov, la data faptelor. În sarcina lui s-au reţinut infracțiunile de furnizare de informaţii nedestinate publicităţii, în formă continuată (2 acte materiale), asociere pentru săvârşirea infracţiunii de furnizare de informații nedestinate publicității și de divulgarea secretului care periclitează siguranța statului
  • Marcel Sâmpetru, procuror, consilier la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), la data faptelor. Este acuzat de infracțiunile de instigare la săvârşirea infracţiunii de furnizare de informaţii nedestinate publicităţii, în formă continuată (4 acte materiale) și de asociere pentru săvârşirea infracţiunii de furnizare de informații nedestinate publicității
  • George Bălan, procuror, membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), la data faptelor. Este acuzat de complicitate la săvârşirea infracţiunii de furnizare de informaţii nedestinate publicităţii, în formă continuată (2 acte materiale) și de asociere pentru săvârşirea infracţiunii de furnizare de informații nedestinate publicității
  • Georgeta Barbălată, judecător la Înalta Curte de Casație și Justiție, la data faptelor. Este acuzată de favorizarea infractorului și de divulgare a secretului care periclitează siguranța statului

Ce spun procurorii că au făcut magistrații și ofițerul de informații MAI:

  • ”În perioada martie 2012-iulie 2012, inculpații Vlad Mihai, Sâmpetru Marcel şi Bălan George, urmărind comiterea infracţiunii de folosire de informații nedestinate publicității, au urmat un plan de acţiune, anterior convenit, în cadrul căruia fiecare avea sarcini bine conturate, cu respectarea unor măsuri de prevedere, de natură a înlătura posibilităţile de conservare sau administrare a unor eventuale mijloace de probă”.
  • Aceste mijloace de probă priveau ”activitatea infracţională pe care urmau să o desfăşoare”.
  • ”Bălan George şi Sâmpetru Marcel, membru CSM, respectiv consilier CSM, prin pozițiile pe care le ocupau, precum și prin conexiunile la nivel politic, aveau sarcina de a asigura atât protecția inculpatului Vlad Mihai, în sensul menținerii acestuia pe funcția de șef al SIPI Ilfov, în interesul comun al asocierii, cât și transmiterea către acesta a unor solicitări privind obținerea de informații nedestinate publicității, în beneficiul propriu sau al altor persoane, în special pentru asigurarea apărării în eventualitatea unor anchete penale.
  • Astfel, Sâmpetru Marcel avea sarcina de a asigura, cu ocazia întâlnirilor grupului, conspirativitatea și securitatea ambientală a dialogurilor, prin relaționarea cu persoane de încredere din structura administrativă a locului de întâlnire, iar Vlad Mihai avea sarcina principală de a accesa, în virtutea funcției, informațiile nedestinate publicității și de a le furniza celorlalți membri ai asocierii, în folosul persoanelor interesate.
  • În perioada martie – iunie 2012, inculpatul Sâmpetru Marcel i-a solicitat lui Vlad Mihai să afle şi să îi ofere o serie de informaţii nedestinate publicităţii, la care acesta din urmă avea acces în virtutea funcţiei.
  • Concret, la data de 16 martie 2012, Sâmpetru Marcel i-a solicitat lui Vlad Mihai să afle dacă un anumit post telefonic este interceptat; la data de 23 mai 2012, i-a solicitat lui Vlad Mihai să-i furnizeze „date şi informaţii” despre persoana care îndeplinea funcţia de ministru al transporturilor şi, la aceeaşi dată, a primit de la Vlad Mihai un plic informaţii nedestinate publicităţii, date pe care i le solicitase anterior; de asemenea, în perioada mai-iunie 2012, i-a cerut şefului SIPI Ilfov să verifice dacă numele său apare în lucrări sau solicitări de interceptări ale serviciului.
  • În urma verificărilor pe care le-a efectuat, Vlad Mihai i-a comunicat lui Sâmpetru Marcel că numele acestuia din urmă nu apare în lucrări sau solicitări de interceptări ale serviciului pe care Vlad Mihai îl conducea.
  • În perioada martie-iunie 2012, inculpatul Bălan George, membru al CSM, în mod repetat, l-a sprijinit moral pe inculpatul Vlad Mihai în săvârșirea infracțiunii de furnizare de informații nedestinate publicității, prin întărirea şi întreţinerea hotărârii acestuia de a săvârşi fapta, prin formarea convingerii existenţei unei protecţii, prin referiri la posibile relaţii la nivel înalt în lumea politică, împrejurări ce l-au încurajat pe Vlad Mihai în efectuarea acţiunilor infracţionale.
  • În data de 10 iulie 2012, în condiţiile în care la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) se efectuau cercetări penale faţă de Vlad Mihai, Bălan George şi Sâmpetru Marcel în legătură cu faptele descrise mai sus, inculpata Barbălată Georgeta, judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, luând la cunoștință, în timp ce se afla la serviciu, despre faptul că procurorii DNA au adresat Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie o solicitare de autorizare a efectuării percheziţiilor domiciliare, la domiciliile celor trei, l-a avertizat pe Vlad Mihai, prin intermediul altei persoane, că domiciliul său ar putea să fie percheziţionat şi că are probleme legate de Bălan George, Sâmpetru Marcel şi DNA, asigurându-i acestuia timpul necesar pentru a distruge şi ascunde documente şi obiecte compromiţătoare ce ar fi putut constitui mijloace de probă, zădărnicind astfel urmărirea penală.
  • De asemenea, inculpata Barbălată Georgeta, după ce a pronunțat, în calitate de judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la solicitarea Serviciului Român de Informații, trei încheieri în baza cărora s-au emis mandate de siguranță națională pe numele unor persoane, i-a divulgat lui Vlad Mihai date referitoare la persoanele care făceau obiectul de cercetare al structurilor informative, date pe care le cunoștea în virtutea atribuțiilor de serviciu, acțiunile sale fiind de natură a pune în pericol siguranța statului. La rândul său, Vlad Mihai a transmis datele şi numele persoanelor faţă de care s-au emis mandate de siguranţă naţională mai departe, lui Bălan George şi Sâmpetru Marcel.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: