Reformele din aria alocaţiilor sociale şi a personalului din sectorul public ar putea dura 1 sau 2 ani, fapt care poate întârzia atingerea unui deficit bugetar de minimum 3% şi, implicit, trecerea României la moneda euro – anunţă, potrivit Mediafax, Mugur Isărescu.
„În lumina experienţei altor ţări privind adoptarea euro, am putea spune că este în interesul tuturor să avem mai degrabă o întârziere faţă de această dată dacă ea reflectă o mai bună pregătire pentru o prezenţă sustenabilă a României ca membru al zonei euro” – a declarat guvernatorul BNR, care a subliniat că prudenţa şi exigenţele în privinţa ţărilor care vor să adopte modena euro vor şi mai mari decât până acum, dat fiind că deficitele şi datoriile unor ţări din zona euro nu sunt sustenabile. În plus, România are nu doar o problemă a deficitului, ci şi probleme de credibilitate şi de sănătate a maediului de afaceri.
Înainte de criză, planul României era să atingă un deficit de cel mult 3% din PIB până în 2012 şi să treacă la moneda euro începând cu anul 2015.
Un răspuns