În numai trei luni din 2021, s-au tranzacționat de 7 ori mai multe certificate verzi decât în întreg anul 2020, la Bursa Română de Mărfuri (BRM). Cauza principală este cererea foarte mare a companiilor energetice care trebuie să îndeplinească regulile europene privind emisiile polante, potrivit unui comunicat al bursei.
Certificatele EUA („verzi”, sau permise de a emite anumite cantități de gaze de seră) sunt emise de Comisia Europeană și repartizate unităților industriale în funcție de cantitatea permisă de emisii poluante.
Dacă poluatorul depășește nivelurile alocate, trebuie să cumpere de pe piață certificatele care îi lipsesc, de la cei cărora le prisosesc, pentru că și-au îmbunătățit tehnologiile și echipamentele antipoluante.
„În perioada februarie-aprilie 2021, Bursa Română de Mărfuri a intermediat cu succes 110 tranzacții care însumează aproximativ 7 milioane de certificate EUA, certificate de emisii de gaze cu efect de seră, denumite generic certificate CO2”, spune comunicatul BRM.
În anul 2020 volumul certificatelor tranzactionate a fost de circa 1 milion, în Ringul Certificatelor CO2 din cadrul Pieței la Disponibil administrată de Bursa Română de Mărfuri (BRM).
Costul amânării retehnologizării
30 aprilie este termenul maxim la care companiile poluatoare trebuie să îndeplinească norma de certificate, altfel vor plăti penalizări, potrivit reglementărilor europene.
„Tranzacționarea s-a încheiat ca urmare a obligativității termocentralelor de a se conforma directivei privind schema Uniunii Europene a emisiilor de gaze cu efect de seră pentru anul 2020, conform cu plafonul stabilit la nivel european, până la data de 30 aprilie 2021”, amintește BRM.
Cei mai mari cumpărători de certificate au fost Complexul Energetic Oltenia, care a achizitionat peste 5,4 milioane de certificate, urmat de Electrocentrale Bucuresti cu peste 1,3 milioane de certificate, și de Termoficare Oradea, care a achizitionat aproximativ 34 de mii certificate EUA.
CE Oltenia este supusă unei „investigații aprofundate” din partea Comisiei Europene, care a fost nemulțumită de calitatea planului de restructurare al companiei, întocmit în urma incapacitășții acesteia de a înapoia un imprumut de urgență de 252 de milioane de euro de la Trezoreria Statului.
(Citiți și: „Salvatorii CE Oltenia – la Bruxelles: marile îndoieli ale Comisiei”)
Împrumutul s-a transformat în ajutor de stat, care ar trebui înapoiat de companie, dacă nu va convinge că are un plan de restructurare fezabil.
Prețuri în creștere
CE Oltenia a plătit între 43,6 euro și 47,6 euro și în medie 45,06 euro pe un certificat, adică mai mult decât a luat în calcul în planul său de restructurare. Prețurile depășeau rareori pragul de 30 de euro în anii anteriori.
Guvernul s-a văzut nevoit să mai acorde un ajutor de stat companiei în sumă totală de 1,18 miliarde de lei, echivalentul a 241,4 milioane de euro, pentru plata certificatelor de emisii, chiar dacă planul de restructurare și decarbonare al companiei nu a fost aprobat.
Ședințele de tranzacționare de la BRM s-au desfășurat zilnic, în intervalul orar stabilit de autoritatea contractantă în momentul emiterii ordinului inițiator. „În acest sens, Bursa Română de Mărfuri a asigurat un mediu concurențial datorat numărului de ofertanți atrași în piață, iar în același timp și transparența întregului proces”, spune BRM.
Prețurile tranzacțiilor au urmărit cotațiile burselor internaționale, EEX și The Ice, iar ordinele de cumpărare au fost emise în condițiile de limită de preț, mai mici sau egale decât cotațiile zilnice afișate pe cele două burse.