marți

7 mai, 2024

5 noiembrie, 2020

România a înregistrat o scădere de aproape 50% a numărului de călători cu trenul în trimestrul doi al anului, potrivit datelor publicate joi de Eurostat. Scăderea este însă una dintre cele mai mici la nivelul UE.

Potrivit biroului euopean de statisitică,  9,067 milioane de pasageri au călătorit cu trenul în România în perioada aprilie-iunie 2020, cu 7,943 milioane mai puţini faţă de 17,010 milioane pasageri în perioada similară a anului trecut, ceea ce înseamnă un declin de 47%, scrie Agerpres.

Cele mai mari scăderi ale numărului de pasageri transportaţi cu trenul au fost înregistrate în: Irlanda (minus 94%, sau 11,7 milioane de pasageri mai puţini), urmată de Franţa (minus 78%, sau 262,6 milioane de pasageri mai puţini), Spania (minus 78%, sau 125,3 milioane de pasageri mai puţini), Luxemburg (minus 78%, sau 4,9 milioane de pasageri mai puţini) şi Italia (minus 77%, sau 173,4 milioane de pasageri mai puţini).


Singurele state membre UE unde scăderea numărului de pasageri transportaţi cu trenul a fost mai mică decât în România sunt Bulgaria (minus 37%) şi Olanda (minus 0,2%).

Transportul în comun, risc ridicat de infectare cu COVID

Transportul în comun prezintă, potrivit specialiștilor, unul dintre cele mai mari riscuri de infectare cu COVID. Transportul cu trenul poate fi chiar mai periculos decât transportul din interiorul orașelor, deoarece durează mai mult, iar timpul de expunere la virus este unul îndelungat.

Potrivit unui studiu realizat de Universitatea Southampton din Marea Britanie și publicat de portalul livescience.com, riscul de infectare cu coronavirus depinde de mai mulți factori. Astfel, cel mai mare risc de infectare, de 3,5%, îl prezintă călătorii care stau lângă o persoană infectată. Un risc de infectare de 1,5% prezintă cei care stau pe același rând de scaune cu persoana infectată.

Perioada de expunere la virus este, de asemenea, importantă.  În medie, riscul de inectare crește cu circa 0,15% în fiecare oră pe care un călător o petrece lângă o persoană infectată și cu 1,3% pe oră pentru cei care stau foarte aproape de purtătorii virusului.


Concluzia studiului, realizat pe un eșantion de mii de pasageri ce călătoresc cu trenurile de mare viteză din China, a fost că riscul de infectare în timpul călătoriei cu trenul este cuprins între 0 și 10%.

Articole recomandate:

Etichete: , , ,

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: