luni

8 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

21 februarie, 2016

blocajTransportatorii bulgari de mărfuri au blocat vineri toate punctele de trecere a frontierei dintre Bulgaria şi Grecia, în semn de protest pentru blocajele create de fermierii eleni, nemulţumiţi de măsurile de austeritate impuse de liderii europeni în schimbul pachetului de sprijin financiar negociat cu autorităţile elene, transmite publicaţia Ekathimerini. La graniţe s-au format cozi de zeci de kilometri. Autorităţile române recomandă ocolirea frontierelor greco-bulgare prin Macedonia.

Parlamentul bulgar a cerut Comisiei Europene, într-o declaraţie oficială, lansarea unei proceduri de infringement împotriva Greciei pentru violarea legislaţiei europene cu privire la libera circulaţie a mărfurilor. Premierul bulgar Boyko Borisov a intervenit la rândul său în disputa dintre şoferi şi fermieri, acuzând Grecia că îi „chinuie intenţionat pe bulgari”.

Fermierii eleni protestează de mai bine de o lună împotriva reformei pensiilor şi a altor măsuri fiscale cerute de Uniunea Europeană în schimbul ajutoarelor financiare, blocând cu tractoare drumurile către Bulgaria.


Cea mai tranzitată frontieră bulgară, Kulata-Promachonas, a fost închisă pentru toate vehiculele începând de joi, iar vinerii şoferii de camioane din Bulgaria au blocat toate cele şase puncte de trecere ale frontierei.

Traficul a fost deviat prin Macedonia şi Turcia. Sindicatele bulgare susţin că au suferit pierderi masive ca urmare a întârzierilor generate de protestele fermierilor eleni, precizând că vor continua să blocheze punctele de frontieră până când aceştia vor evacua drumurile ce duc către Bulgaria.

Bulgaria are al cincilea cel mai mare număr de transportatori de marfă din UE, potrivit datelor sindicatelor.

„Sute de transportatori români, polonezi, ungari, cehi şi austrici au rămaşi blocaţi la graniţe”, a precizat un reprezentant al sindicatelor bulgare.

MAE şi MT recomandă Macedonia drept rută ocolitoare


În urma blocajelor apărute la punctele de frontieră dintre Bulgaria și Grecia, dar și pe teritoriul Greciei, care afectează în mod direct operatorii de transport români care derulează transport spre și dinspre acest stat, Ministerul Transporturilor (MT) şi Ministerul Afacerilor Externe (MAE) din România au întreprins demersurile necesare pentru identificarea soluțiilor, astfel încât transportatorii români să își poată continua călătoria.

„Transportatorii români care sunt blocați la punctele de trecere a frontierei dintre Republica Elenă și Republica Bulgaria şi care doresc să tranziteze teritoriul Republicii Macedonia pe ruta Dojrani – Novo Selo (Macedonia) – Zlaterevo (Bulgaria) pot face acest lucru cu plata unui ”permis verde” în valoare de 100 euro/autovehicul care înlocuiește autorizația de tranzit. Formalitățile se efectuează pe loc, în punctul vamal macedonean. Se păstrează obligativitatea îndeplinirii formalităților standard de tranzit/trecere a frontierei (inclusiv formularul T1)”, au transmis reprezentanţii celor două instituţii.

Autoritățile române țin legătura cu ministerul macedonean al transporturilor astfel încât operatorii de transport din România să fie informați în permanență cu evoluția situației.

Potrivit celei mai recente notificări transmise de MAE, sâmbătă, situaţia de la graniţe este după cum urmează:

Frontiera cu Bulgaria:

 • Vama Promachonas, blocată pe durată nedeterminată.
 • Vama Exohis, blocată pe durată nedeterminată.
 • Vama Nymfea, blocată pe durată nedeterminată.
 • Vama Ormenio, blocată pe durată nedeterminată.

Frontiera cu Turcia:

 • Vama Kipi, blocată.

Frontiera cu Macedonia:

 • Vama Evzoni este blocată în intervalul orar 20.00 – 23.30.
 • Vama Doirani este blocată în intervalul orar 18.30 – 23.30.
 •  Vama Nikis, este blocata 12 ore, începând de astăzi, 20.02.2016, ora 11:00.

Frontiera cu Albania:

 • Vama Krystallopigis este blocata 48 de ore, începând de astăzi, 20.02.2016, ora 11.00.

Blocaje rutiere:

 • Zona Bralos, pe DN Atena-Lamia și zona Kileler, pe vechiul drumul național Larissa – Volos.
 • Zona Kefalovrysos- Aitoloakarnania, D.N. Antirio-Ioannina.
 • Valea Tempi – Larissa, Autostrada Patra-Atena-Salonic se va deschide luni, 22.02.2016.
 • Intersecția Nikea – Thessalia, pe DN Atena –Salonic.
 • Zona Canalului Corint, pe DN Atena – Corint.
 • Podul Evinou, de pe DN Antirrio-Mesologgi, blocat astăzi, 20.02.2016, în intervalul orar 18.00-20.00.
 • Șoseaua Egnatia, în zona Kerdyllia.
 • Zonele Thiva și Kastro Viotias, DN Atena – Lamia .
 • DN Attiki Odos, spre Koropi, închis din data de 17.02.2016.
 • DN Atena –Lamia, Km 28, blocat astăzi, 20.02.2016, în intervalul orar 19.00-21.00.
 • Zona Mikrothives, pe DN Atena-Salonic, blocată până la ora 18.00.
 • Zona Derveni, la ieșirea din Salonic spre Kavala, circulația este închisă pe toate cele 3 benzi (ambele sensuri de circulație), urmând ca în intervalul orar 15.00 – 18.00 să fie deschis traficul pe o singură bandă ( ambele sensuri de circulație).
Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Creșterea nevoii de finanțare a companiilor a fost principalul motor al creditării din S1 al anului, marile bănci prezente pe piața locală reușind să marcheze profituri în creștere.

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: