miercuri

17 aprilie, 2024

25 martie, 2018

Transformarea în dividende a 90% din profitul pe anul 2017 ar atrage imposibilitatea Transgaz de a finanța proiecte de investiții strategice, menționează un document ce va fi discutat la ședința AGA din 26 aprilie. De aceea, proiectul ce va fi supus votului propune ca Executivul să aprobe un memorandum pentru un procent mai mic (50%).

Profitul net al companiei este de peste 582 de milioane de lei, din care se propune ca peste 285 să fie folosiți pentru constituirea surselor proprii de finanțare, iar aproape 297 de milioane să fie dividende plătite acționarilor.

Valoarea dividendului brut este de 25,22 lei.


Reamintim că Executivul obligă companiile cu capital majoritar de stat să aloce dividendelor „cel puțin” 90% din profiturile înregistrate în 2017, pentru a menține deficitul sub 3%.

Numai suma dividendelor din profiturile pe 2017, care vor fi încasate de Guvern de la cele mai mari companii la care este acționar, va depăși 3,53 de miliarde de lei, potrivit calculelor cursdeguvernare.ro, bazate pe rezultatele preliminare ale companiilor şi pe estimările brokerilor.

Suma este comparabilă cu cea încasată anul trecut, care însă include și așa zisele „dividende speciale” provenite din rezerve.

Bugetul de stat pe 2018 a prevăzut pentru veniturile din dividende o sumă de peste 3.593 milioane de lei, foarte apropiată de cea estimată mai sus, bazându-se pe rezultatele raportate de companii pe primele trei trimestre din 2017.


La dividendele din profiturile pe anul trecut, s-ar putea adăuga, așa cum s-a întâmplat și în 2017, alte prelevări din fondurile proprii ale companiilor, deși mare parte din profiturile reportate din anii anteriori au fost deja scoase din bilanțuri de foamea de bani a Guvernului.

Statul a încasat anul trecut peste 2,5 miliarde de lei din dividendele obişnuite şi circa 1,2 miliarde de lei din aşa zisele „dividende speciale”, luate din rezerve, potrivit unei declaraţii din octombrie a ministrului de finanţe al vremii, Ionuţ Mişa.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: