sâmbătă

13 aprilie, 2024

26 mai, 2023

Rusia a început să livreze ogive nucleare Belarusului, a anunţat joi preşedintele Aleksandr Lukaşenko, aflat la Moscova, la un summit regional.

Președintele Lukaşenko nu a fost în măsură să spună dacă armamentul respectiv se află deja în ţara sa, însă a declarat că omologul său rus Vladimir Putin – care a anunțat transferul în martie – i-a spus cu o zi înainte că a semnat decretul cu privire la acest transfer.

Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat la 25 martie că Moscova urma să desfăşoare armament nuclear ”tactic” pe teritoriul Belarusului, o ţară care se învecinează cu Polonia, Lituania şi Ucraina, alimentând astfel temeri cu privire la o ecaladare a războiului din ultima, scrie Reuters, agenție preluată de News.ro.

(Citește și: „Moscova și Minsk au oficializat transferul de arme nucleare tactice în Belarus„)


Acest anunţ a fost denunţat puternic de către comunitatea internaţională, de către Occident mai ales, în contextul în care liderul de la Kremlin a evocat, de când şi-a luat cu asalt vecinul, în februarie 2022, posibilitatea unei recurgeri la arma atomică.

Opozanta în exil Svetlana Tihanovskaia a denunţat joi, pe Twitter, o ameninţare ”la adresa întregii Europe”.

Vladimir Putin invocă practicile SUA

O astfel de măsură nu ar încălca acordurile de neproliferare nucleară, spunea Vladimir Putin, argumentând că Statele Unite au desfăşurat arme nucleare pe teritoriul unor aliaţi europeni.

„Nu este nimic neobişnuit aici: Statele Unite fac acest lucru de decenii. Ele îşi desfăşoară armele nucleare tactice pe teritoriul aliaţilor lor”, a declarat Putin într-un interviu difuzat la televiziunea rusă.


Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a ridicat de mult timp problema staţionării de arme nucleare tactice în Belarus, a adăugat Putin.

(Citește și: „Rusia își suspendă participarea la tratatul nuclear cu SUA. Reacțiile aliaților„)

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: