vineri

26 aprilie, 2024

9 octombrie, 2012

Președintele Traian Băsescu a trimis marți parlamentului, la reexaminare Legea privind aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 73/2010 pentru modificarea Legii învăţământului nr. 84/1995, trimisă la promulgare – adică ordonanța care introduce așa numitul Bacalureat Profesional.

Argumentele prin care președinția cere scoaterea bacalureatului profesional ating mai multe planuri, de la relevanța profesională a unui atare examen, până la comparația cu sistemul de educație european și la oportunitatea unei asemenea modificări după începutul anului școlar.

Iată câteva din argumentele pe care președinția le aduce în fața parlamentului în solicitarea de reexaminare a legii și de eliminare a Bacalaureatului profesional:

  • „Considerăm că introducerea bacalaureatului profesional la o dată ulterioară începerii anului şcolar, precum şi insuficienta reglementare a acestuia este de natură să afecteze calitatea învăţământului şi buna desfăşurare a examenului de bacalaureat pentru anul viitor. Intrarea în vigoare, la o lună după începerea anului şcolar, a unei legi care modifică modul de susţinere a bacalaureatului din acel an şcolar este de natură să genereze instabilitate şi impredictibilitate. Apreciem că elevii au nevoie de o înţelegere amănunţită şi aprofundată a opţiunilor pe care le au, cel târziu la începutul anului şcolar. Mai mult, chiar legea în discuţie prevede, la punctul 3, articolul 2 alin. (5) faptul că modul de organizare şi de desfăşurare, precum şi conţinutul programelor de examen ale bacalaureatului profesional se dau publicităţii înainte de începerea anului şcolar”
  • „Introducerea noului tip de bacalaureat profesional va duce la demonetizarea conceptului de bacalaureat, atât în plan intern, cât şi extern, deoarece va fi o diplomă care poate fi obţinută extrem de uşor şi cu o relevanţă scăzută”
  • „Noua lege nu este oportună întrucât introducerea intempestivă şi fără fundamentare a unui nou tip de bacalaureat, cel profesional, este de natură să afecteze coerenţa sistemului de educaţie”.
  • De asemenea, legea aflată la promulgare nu este oportună deoarece certificarea competenţelor profesionale se realizează prin certificatul de calificare profesională, recunoscut de nivel 3 din Cadrul European al Calificărilor şi nu printr-o diplomă de bacalaureat, chiar dacă se adaugă apelativul ‘profesional’, Bacalaureatul sau echivalentul său fiind, în toate ţările în care există, o diplomă de nivel 4, care dă acces în universităţi. Aşadar, actuala formă a legii ar duce la situaţia în care s-ar obţine o diplomă de nivel 4 din Cadrul European al Calificărilor care certifică o pregătire de nivel 3 din Cadrul European al Calificărilor. Introducerea unei astfel de confuzii, între certificarea academică şi cea profesională, în sistemul educaţional românesc, este de natură să conducă la scăderea încrederii şi a relevanţei sistemului naţional de învăţământ şi în diplomele acordate de acesta”.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: