marți

20 februarie, 2024

4 august, 2012

Președintele suspendat a susținut, sâmbătă, că actualizarea listelor electorale după referendum este ilegală și a acuzat Guvernul că pregătește măsulirea listelor.

„Actualizarea listelor electorale după referendum este ilegală. După termenul dat de lege actualizarea trebuia făcută în maximum cinci zile de la data stabilirii referendumului. Practic, să ceri actualizarea până la 29 iulie este împotriva legii, actualizarea trebuia făcută conform legii, până la maxim 5 zile de la data stabilirii datei referendumului. Pe data de 6 iulie s-a stabilit data referendumului, iar listele electorale trebuie să cuprindă situația de la 11 iulie”, a spus Băsescu.

El a admis însă că decizia Curții Constituționale de renumărare a alegătorilor de pe liste trebuie respectată.


„Curtea Constituțională a cerut Guvernului actualizarea listelor electorale permanente la data de 29 iulie și să transmită Curții numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente. Mă vad nevoit să explic public domnului ministru Rus, domnului ministru delegat Dobre, domnului chestor, dar și domnului doctor Ponta ce au de facut”, a spus Băsescu.

Președintele suspendat a susținut că autoritățile nu trebuie să facă un nou recensământ, din ușă în ușă, ci să îndeplinească anumiți pași:

  • Să ia listele electorale permanente și să constate dacă au fost radiați din liste cei care au decedat până la 29 iulie.
  • Să vadă dacă au fost introduși pe liste cei care au împlinit până pe 29 iulie 18 ani.
  • Să constate dacă au fost radiați din liste cei care au renunțat la cetățenia română până la data de 29 iulie.
  • Să vadă dacă au fost trecuți pe listele electorale permanente toți cei care au dobândit cetățenia română până la 29 iulie.
  • Să vadă dacă au fost radiați de pe liste până la data de 29 iulie cei condamnați cu suspendarea drepturilor electorale.
  • Să ia legătura cu spitalele de specialitate cu privire la evoluția celor a căror stare de sănătate mentalănu le permite exercitarea dreptului la vot.

În context, Băsescu a spus că ministrul de Interne, Ioan Rus, ”nu trebuie să umble pe coclauri, nu trebuie să îl intrebe pe nea Vasile de vecinul, ci trebuie să meargă la instituții să întrebe de cei care au dreptul să se afle pe listele electorale permanente și cei care nu au dreptul să se afle în aceste liste”.

”Orice altă abordare înseamnă mistificare, fals, abuz. Povestea lui Rus. că se duce și întreabă ce face vecinul: dacă îi spune că e în vacanță, îl radiază sau nu? Atât domnul premier Ponta cât și domnul ministru Rus s-au așezat într-un ridicol greu de comparat cu ceva”, a afirmat Băsescu.


„Se pregătește falsificarea listelor electorale prin recensămant în luna august, cand românii sunt în vacanță și vreo trei milioane sunt plecați la muncă în străinătate”, a acuzat președintele suspendat.

De asemenea, el a susținut că, dacă se va face corect renumărarea alegătorilor de pe oliste, ar trebui ca numărul acestora să crească cu cel puțin 300.000.

„Paradoxul este că va fi un număr de electori mai mare. Datorită celor care au împlinit 18 ani, sunt mai mulţi decât cei care au decedat în acest interval. Bun, deci surprizele vor fi mari dacă actualizarea se face corect. Eu mizez pe o creştere a numărului de electori, cetăţeni români cu drept de vot, indiferent unde s-ar afla ei, cu cel puţin 300.000”, a afirmat Băsescu

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: