Preşedintele Traian Băsescu a anunțat miercuri, că îl lasă pe premierul Victor Ponta în locul său la Consiliul European din 22 mai, ca ”semn de încredere” pe care șeful statului i-o acordă prim-ministrului, însă în paralel un nou conflict a apărut în cadrul USL, după ce un senator liberal și-a acuzat colegii social-democrați de înțelegeri cu SRI și Cotroceni, pe tema unei comisii parlamentare de anchetă.
„Am decis ca, pe 22 mai, la Consiliu să participe primul-ministru, în baza unui mandat pe care i-l voi aproba până la plecare. Astăzi consilierul prezidenţial Bogdan Mănoiu a început deja să lucreze, cu o echipă de la Guvern, pe formularea mandatului pe care urmează să îl aprob” a declarat Traian Băsescu, la Cotroceni.
Șeful statului a explicat decizia față de premier: „Eu nu sunt binevoitor cu nimeni, după cum ştiţi. E un semn de încredere”.
De partea cealaltă, premierul Victor Ponta a arătat că făcuse cerere la președinte pentru a-i permite să mconducă delegația României la Consiliul European.
Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, că primirea din partea şefului statului a acordului pentru participarea la Consiliul European din 22 mai nu reprezintă „un cadou”, menţionând că a făcut o cerere oficială preşedintelui Traian Băsescu în acest sens.
Ponta a precizat că în cazul participării la Consiliul European din 22 mai a făcut o solicitare preşedintelui Traian Băsescu, solicitând mandat de la şeful statului.
El a fost întrebat dacă acest lucru reprezintă „un cadou” din partea şefului statului.
„În general, nu cred că e un cadou să te ocupi de problemele de energie sau de evaziune fiscală, foarte greu se poate vorbi de un cadou, e vorba de o responsabilitate. Conform deciziei Curții Constituționale de anul trecut aveam şi puteam să cer acest mandat. L-am cerut preşedintelui şi în mod formal am avut o discuţie cu domnia sa şi m-a informat, cred că ieri, despre faptul că e de acord, motiv pentru care consilierul prezidenţial, domnul Mănoiu, cu reprezentanţii Guvernului lucrează la un mandat”, a spus Victor Ponta.
Consiliul European din 22 mai are două subiecte pe agenda ofiială: dezvoltarea politicii energetice a Uniunii Europene, în vederea asigurării securităţii energetice a statelor membre în condiţii de competitivitate economică, precum și combaterea evaziunii fiscale în statele membre.
”O problemă serioasă” între PSD și PNL
În paralel cu colaborarea instituțională între premierul Ponta și președintele Băsescu, un nou subiect de dispută apare în cadrul USL, după ce senatorii liberali din Comisia parlamentară privind interceptările efectuate de SRI în cazul judecătoarei gabriela Bîrsan și-au dat demisia pe motiv că social-democrații ar bloca ancheta parlamentară.
Comisia de anchetă investighează împrejurările în care în cazul judecătoarei a fost ascultat de SRI și soțul acesteia, Corneliu Bîrsan, judecător la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, care se bucură de imunitate în fața procedurilor penale.
În urma disensiunilor din comisie, senatorul liberal Sorin Roșca Stănescu și-a acuzat colegii social-democrați că s-au lăsat influențați fie de SRI, fie de președintele Băsescu.
În acest context, președintele PSD, premierul Victor Ponta, a calificat gestul lui Stănescu drept ”o problemă serioasă în USL”.
”Avem o problemă serioasă în USL. Noi cei de la PSD am invocat articolul 1.1.4. din acordul USL, care prevede foarte clar că niciun membru al unui partid component nu poate să atace partidele celelalte, în cazul de faţă un senator PNL şi am cerut o poziţie clară a PNL”, a spus Victor Ponta.
”Acum, situaţia este foarte gravă, întrucât e foarte clar că atunci când un membru al unui partid component duce o campanie alături de grupuri de interese împotriva unui alt partid trebuie luată o decizie”, a adăugat premierul.