miercuri

29 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

19 martie, 2012

Preşedintele Traian Băsescu susține că în februarie, după demisia lui Emil Boc din fruntea Guvernului, i-a propus funcția de prim-ministru liderului PSD, Victor Ponta, dar acesta a refuzat. În replică, Ponta a declarat că Băsescu nu i-a propus vreodată, în mod serios, funcția de premier.

Într-un interviu acordat duminică postului B1TV, Traian Băsescu a precizat că această propunere i-a făcut-o lui Ponta la consultările de la Cotroceni, la care au participat și ceilalți doi lideri ai USL, liberalul Crin Antonescu și conservatorul Daniel Constantin.

”Eu am avut surpriza refuzului mandatului de prim-ministru când i l-am oferit în negocierile din 6 februarie, USL-ului, lui Victor Ponta. După demisia guvernului Boc, i-am propus lui Victor Ponta funcţia de prim-ministru, din partea USL-ului. Victor Ponta nu a spus nimic. A răspuns Antonescu şi a răspuns ăla micu, cum îi spuneţi dumneavoastră, Constantin (Daniel Constantin, președintele PC – n.r.). A fost o ofertă la consultări. Aici este unul din marile mele semne de întrebare – de ce Victor Ponta nu a spus da?”, a declarat Băsescu.


Șeful statului a pus refuzul USL pe seama faptului că Opoziția voia să dea publicului impresia că vrea alegeri anticipate, Băsescu sugerând, însă, și că Ponta ar fi putut ascunde ceva.

”Ar fi fost foarte greu să spună publicului că vor anticipate iar preşedintele spune hai să-l desemnăm pe Victor Ponta prim ministru. Victor Ponta a tăcut, a răspuns o dată Antonescu, când am întrebat a doua oară, a răspuns Constantin. S-ar putea ca Victor Ponta să fi avut ceva pe conştiinţă de nu a răspuns, nu ştiu. Doar dacă are ceva care încă nu poate fi spus public şi de-asta nu a spus da”, a mai susținut Băsescu.

În schimb, liderul de la Cotroceni a susținut că este greu de crezut că USL va câștiga alegerile parlamentare, pentru a prelua guvernarea.

”Nu vor face procentajul care să le permită să guverneze singuri, deci nu vor face 50%, pe de-o parte. Pe de altă parte, trebuie să vedem cum este şi cu partidele. Să spunem, PDL-ul va obţine 20 sau 25 de procente. Din această alianţă USL, care e PNL şi PSD, să vedem câte procente vor avea”, a susținut Traian Băsescu.

Ce a mai spus Băsescu despre propunerea sa către Ponta:

  • ”Propunerea nu trebuia refuzată. Eu, în locul domnului Ponta, spuneam: <Da, vă mulţumesc. Am zece zile, conform Constituţiei, sa-mi fac Cabinetul şi programul>. Mă duceam în Parlament şi, dacă îmi treceam Guvernul, îl duceam până la alegeri. Nu poţi să spui, pe de-o parte, <Ia uite ce prost guvernaţi voi!> şi, pe de altă parte, când îţi spune preşedintele dacă vrei să fii prim-ministru, tu să nu dai nici un răspuns, să laşi nişte persoane terţe să răspundă. Nu este comportamentul responsabil al omului politic”.
  • ”Probabil că din interes naţional şi eu l-aş fi ajutat să-şi facă Guvernul. După ce s-a spus, de faţă cu atâta lume, era şi delegaţia lui, şi a mea – erau trei şefi de partide – pentru mine ar fi fost imposibil, dacă imi spunea DA, să spun <Da, dar nu vreau>. Mă compromiteam total”
  • ”Liderii PDL au fost pregătiţi, într-un cadru foarte restrâns, pentru propunerea pe care urma să i-o fac lui Ponta. Cei care trebuia să știe câţiva din ei ştiau că la consultări îi voi propune lui Victor Ponta funcţia de prim-ministru. Ei au fost pregătiţi dinainte pentru plecare. Deci, psihologic, erau pregătiţi cu 24 de ore înainte de consultări, în momentul în care ştiam că a doua zi se va produce demisia demisia premierului Emil Boc. Ei erau pregătiţi şi pentru varianta unui guvern în care domnul Ponta acceptă să preia funcţia de prim-ministru, cum erau pregătiţi şi pentru Mihai-Răzvan Ungureanu”.
  • ”Miniştrii erau pregătiţi pentru varianta că ar putea spune Victor Ponta DA în timpul consultărilor şi atunci eu ar fi trebuit să spun public că i-am propus lui Victor Ponta şi îl aştept cu Guvernul”.

Victor Ponta: Abordarea președintelui Băsescu este iresponsabilă


Imediat după afirmațiile lui Traian Băsescu de la B1 TV, copreședintele USL, Victor Ponta, lider al PSD, a susținut că șeful statului nu i-a făcut o ofertă în mod serios, iar declarația acestuia este o dovadă de iresponsabilitate.

”Niciodata, in mod oficial si serios, USL nu a primit oferta de a prelua postul de premier. Aceasta functie ne-o dorim, dar cu sprijinul oamenilor si dupa alegeri. Vedem din nou cat de iresponsabila este abordarea presedintelui. Nu a exista niciodata o oferta clara si formala adresata USL cu privire la preluarea postului de premier. Numirea Premierului Romaniei nu se trateaza in gluma, ci in mod serios, cu respectarea Constitutiei si a procedurilor oficiale”, a afirmat Ponta, pe blogul său.

El a arătat că va accepta postul de premier după alegerile parlamentare, pe care – susține Ponta- USL le va câștiga.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

”Sunt convins ca romanii vor da mandatul lor Uniunii Social-Liberale, si vom avea sansa de a forma guvernul, dupa alegeri, cu sprijinul unui Parlament legitim Atunci, il voi primi si il voi trata cu toata raspunderea. Constat insa, cu ingrijorare, ca presedintele Traian Basescu are, in mod clar, o lipsa de respect fata de mandatul pe care il vor da romanii. Romania are nevoie de o schimbare, si nu mai poate fi lasata sa depinda de vointa arbitrara a unui singur om.

Repet solutia pe care USL a propus-o de la inceputul acestui an: dorim alegeri cat mai rapid, pentru ca romanii sa decida cu privire la directia iesirii din criza”, a mai scris liderul social-democrat.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: