vineri

26 aprilie, 2024

6 ianuarie, 2014

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, că doreşte o discuţie cu partidele de guvernământ, pentru a evita disputele care duc la pierdere de timp şi să nu se ajungă la blocaje în discuțiile cu FMI.

Declaraţii ale lui Traian Băsescu la B1 TV:

  • Mi-aş dori mult la început de an o discuţie cu liderii partidelor de guvernământ pentru a cunoaşte punctele de vedere ale celuilalt, pentru a evita disputele care duc la pierdere de timp. Cred că avem ca prioritate consolidarea justiţiei, o creştere economică peste 3%, continuarea proceselor de integrare, care reprezintă fundamentul politicii noastre.
  • Esenţial este să ştim fiecare ce vrem. Este bine să convenim câteva lucruri extrem de importante pe care să nu avem discuţii, pentru că altfel putem avea surprize cu blocaje ca la negocierile cu FMI
  • Aş vrea să punem punct acelei legi a amnistiei şi graţierii. Eu sper să nu mai fie puse pe ordinea de zi sau dacă vor fi puse să fie respinse.
  • Nu plec de la premisa că CSM ar fi structura care s-ar pune la dispoziţia politicului pentru a bloca anchete.
  • Raportul MCV va fi bun din punct de vedere al ICCJ, al DNA şi DIICOT, dar nu va putea să nu observe problemele generate de Parlament, dar şi foarte multe respingeri de începere a urmăririi penale în cazul unor parlamentari. Va trebui să convingem că eticheta de lipsă de voinţă politică nu trebuie să mai apară în raport.
  • Decizia cu Schengen e puţin mai complicată. Are în vedere și aspecte politice – marea problemă cu minoritatea romă, asupra căreia am atras atenția acum cinci ani. Cred că banii Comisiei Europene sunt utilizabili de orice țară privind integrarea romilor
  • Mă gândesc la mai mulţi pentru predarea mandatului, dar nu spun acum pe cineva. Voi face acest lucru după europarlamentare. Aş vrea să fie un preşedinte de dreapta. O majoritate în jurul PSD se va forma oricum și va dura pâna în 2016.
  • România a cheltuit foarte mult cu Republica Moldova. Acordăm anual 5500 de burse pentru elevii și studenții moldoveni, Am furnizat energie electrică în valoare de 20 milioane de euro și nu am cerut plata. La inundațiile din 2011, România a construit case în valoare de 8 milioane de euro.
  • Moldova e o țară care are pe teritoriul ei un conflict înghețat. În sud sunt tentațiile autonomiste ale Găgăuziei. Butoanele sunt la Moscova în privința Transnistriei și Găgăuziei. Am văzut ce s-a întâmplat cu Ucraina, cu Armenia. Eu ca politician cu experiență nu pot să nu iau în calcul posibilitatea unei întoarceri în Moldova, mai ales că urmează alegeri, iar partidul comuniștilor are peste 40% în alegeri.
  • În ce privește ideea premierului de a avea un viitor președinte care să asigure liniștea, președintele Traian Băsescu a declarat: ”E visul iliescian, să avem liniște cu orice preț. Cred că viitorul președinte trebuie să fie unul intransigent în relația cu partidele, chiar și cu propriul partid. Nu cred că garantarea liniștii e atributul viitorului președinte, ci continuarea procesului de reformă.”
  • Nu exclud posibilitatea unui nou referendum pentru Parlament unicameral. La ceea ce s-a ajuns acum depăşeşte orice imaginaţie. Dacă partidele ar fi în situaţia de a avea un număr mai mic de locuri, probabil vor trebui să fie mai exigente.
  • Pactul de coabitare rămâne la fel. A avut o valoare excepțională anul trecut pentru UE și pentru redarea încrederii că se va putea guverna România. Din păcate, marțea neagră a adus din nou neîncrederea. Puțini politicieni USL își imaginează ce șoc au produs în UE în defavoarea lor și a României.



Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: