Consiliul Național pentru IMM a premiat vineri, 3 noiembrie, cele mai performante companii ale anului 2016 în cadrul Topului Național al Firmelor Private din România. Câțiva dintre cei care au primit premii, mai ales companiile mici, inovative, au menționat, în intervențiile lor, efortul depus pentru a obține rezultate și dificultățile întâmpinate, între care, în instabilitatea legislației fiscale.
„Vă invităm o zi în companiile noastre”, a spus Olimpia Doru, manager general al SC New Design Composite din Argeș care a primit premiu special pentru „performanță în tehnologii inovative”. Invitația adresată are semnificația de a îi aduce pe decidenți în economia reală. Aceasta a mai menționat și problemele întâmpinate din cauza schimbărilor „peste noapte” ale Codului Fiscal. „IMM-urile sunt motorul economiei, dar chiar avem nevoie de ajutor”, a mai spus aceasta.
Alte subiecte atinse de cei care au luat cuvântul se referă la accesarea fondurilor prin programul Start-up Nation precum și instruirea viitorilor angajați în colaborare cu unitățile de învățământ (pe sistemul de învățământ dual). În orice caz, numai câțiva dintre antreprenorii care au luat cuvântul au menționat astfel de subiecte sensibile. Marea majoritate s-au limitat la a mulțumi pentru premiul primit și, eventual, la sublinierea performanței companiei pe care o conduc.
Companiile au fost clasificate după 4 criterii, cifră de afaceri, profit brut, productivitate și performanță globală în afaceri.
Primele 3 locuri ocupate după fiecare dintre aceste criterii sunt:
- În funcție de cifra de afaceri: Automobile Dacia SA, OMV Petrom SA, Kaufland Romania SCS.
- În funcție de profitul brut: OMV Petrom SA, Continental Automotive Product SRL, Dedeman SRL.
- În funcție de productivitate: British American Tobacco SRL, Rompetrol Downstream și Ameropa Grains.
- În funcție de performanța globală în afaceri: British American Tobacco, Rompetrol Downstream, GDF Suez Energy SRL.
Pe lângă acest clasament clasic, au mai fost acordate premii speciale, spre exemplu pentru Florica Răureanu – „Femeia de afaceri a anului 2016”, firma acesteia având activitate de lohn – industria textilă sau „Tânărul întreprinzător – Inovare și creativitate”, câștigat de Andrei Călin, cu firma Zahnrad Proengineering SRL, pentru un proiect de cercetare care va livra rezultate în industria robotică.
Mai multe informații, pe site-ul CNIPMMR.