joi

18 aprilie, 2024

Aderare la Euro

Termenii și necunoscutele ecuației spre elita monetară europeană

15 iulie, 2015

iohannis-pontaLegile în România anului 2015 au un parcurs rapid sau lent, în funcţie de cui servesc acestea interesele. Iar realităţile sunt ascunse publicului fie de zgomotul de fond produs de politicieni, fie de tăcerea lor.

Cel mai recent exemplu: au trecut 21 de zile de când Legea privind anularea unor obligații fiscale (așa numita Amnistie fiscală – care pune ordine în arbitrariul în care ANAF a interpretat legea în ultimul an) a fost votată de Parlament. Însă nu a găsit încă drumul spre monitorul Oficial, deși ar trebui să opereze din data de 01 iulie.

Important: până să apară în Monitorul Oficial legea amnistiei, Fiscul execută contribuabilii cărora va trebui să le dea banii înapoi. Legea vizează preponderent meseriile liberale – un număr pe care statistica îl evaluează la 400.000.


Nu așa stau lucrurile când e vorba de primii 48 de demnitari în stat: Ordonanța privind creșterea indemnizațiilor acestora a fost pblicată în Monitorul oficial la doar câteva ore de la adoptare.

Detaliile

1. Guvernul a adoptat pe data de 8 iulie, în ultima şedinţă condusă de premierul interimar Gabriel Oprea, o ordonanţă de urgenţă prin care indemnizațiile lunare pentru cele mai înalte funcții de demnitate publică din România se majorează. Potrivit ordonanţei, preşedintele, prim-ministrul şi şefii celor doua camere din Parlament vor avea un salariu brut de 21.540 lei (15.108 lei net), începând cu 1 august 2015.

Ulterior, premierul Victor Ponta, vicepremierul Gabriel Oprea şi Administraţia Prezidenţială aveau să-și decline responsabilitatea acestui act normativ, fiecare dând vina pe ceilalți.

(Citiţi şi: „Salariile demnitarilor: toţi de acord, fiecare îi acuză pe ceilalți că le-au crescut”)

Ordonanța a fost publicată în Monitorul Oficial la câteva ore după adoptare, iar premierul a anunţat pe 10 iulie decizia de a amâna punerea în aplicare a unui document aflat în deplină vigoare. 


În spatele zgomotului de fond a existat o realitate: urgența – după cum se și numește Ordonanța, cu care  salariile primilor oameni în stat să crească semnificativ de la 1 august.

salarii demnitari

Precizări necesare:

A. Majorarea salariilor a 48 de oameni nu înseamnă nimic din punct de vedere bugetar. Acţiunea are însă consecinţe în planul imaginii în condiţiile în care o Lege generală de salarizare este aşteptată până la finele acestui an.

B. După controversele cu Dan Mihalache, consilier prezidenţial (care a insistat că poate dovedi că inițiatorul creșterii salariilor la demnitari a fost premierul),  Victor Ponta pare să îşi fi pus în practică ameninţarea de amânare a aplicării ordonanţei: pe lista actelor adoptate în şedinţa de guvern de miercuri apare, fără alte explicaţii, o ordonanţă cu acelaşi titlu ca cel al celei prin care s-au mărit salariile demnitarilor

2. La polul opus: a fost nevoie de 6 luni de presiuni ale mediului de afaceri, de zeci de relatări ale mass-media în legătură cu abuzurile comise de Fisc în relaţia cu profesiile liberale, pentru ca guvernul să trimită la Parlament promisa „amnistie fiscală”, care urma să pună ordine în maniera în care Fiscul interpretase, în ultimul an, o legea.

(Citiţi şi: „O sursă de compensare a reducerii CAS: meseriile liberale. Ministerul Finanțelor trimite Fiscul să taxeze de la PFI rezultatele a 4 ani de ambiguitate legislativă”)

Camera Deputaţilor a adoptat pe 24 iunie proiectul de lege privind anularea unor obligaţii fiscale, supranumit Legea amnistiei fiscale, şi a trimis legea preşedintelui Iohannis spre promulgare. Nici astăzi, la 21 de zile de la adoptare, Legea amnistiei nu e operantă.

(Citiţi şi: „Profesiile liberale / ”Amnistie fiscală” pentru erorile ANAF)

Potrivit prevederilor Constituţionale,  promulgarea unei legii se face în termen de cel mult 20 de zile de la primire, preşedintele putând cere Parlamentului în interiorul acestui interval, o singură dată, reexaminarea legii.

Potrivit unui răspuns adresat cursdeguvernare.ro de către Departamentul de comunicare al Administraţiei Prezidenţiale, legea se află, miercuri, 15 iulie, încă în analiză la Cotroceni.

ap

Potrivit variantei iniţiale, „amnistia fiscală” ar urma să fie operantă cu data de 01 iulie.

Potrivit datelor Uniunii Profesiilor Liberale din România, cele 17 organizaţii profesionale asociate UPLR, ce acoperă practic toate profesiile liberale reglementate prin legislaţia specială din România, au în total în jur de 400.000 de membri- aproximativ 8% din forţa de muncă activă pe piaţa muncii. În așteptarea publicării legii amnistiei în Monitorul oficial, Fiscul deja execută ceea ce va urma, după publicare, să dea înapoi.

citește și

lasă un comentariu

toate comentariile

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: