duminică

21 aprilie, 2024

10 iulie, 2015

go kwi vvpPreşedinţia şi Guvernul îşi pasează una alteia iniţiativa majorării prin ordonanţă de urgenţă a salariilor primilor 48 de demnitari ai statului român.

Pe fondul recentelor discuţii legate de cine a avut iniţiativa şi cine o susţine, premierul Victor Ponta a anunţat deja că Guvernul va amâna punerea în aplicare a respectivei ordonanţe.

Victor Ponta: „Ştiam că Iohannis şi Oprea au discutat să aprobe această ordonanţă în absenţa mea”

Premierul Victor Ponta a afirmat joi seara, la B1TV, că el nu a fost de acord cu această creştere slarială, însă ştia că măsura este agreată şi de preşedintele Klaus Iohannis, care a avut o discuţie pe această temă cu premierul interimar Gabriel Oprea. dar că l-a auzit, la TV, pe şeful Cancelariei prezidenţiale că infirmă implicarea preşedintelui.


În această situaţie, a precizat Victor Ponta, Guvernul va adopta, săptămâna viitoare, o ordonanţă prin care majorarea indemnizaţiilor demnitarilor va fi amânată până la aprobarea noii Legi a salarizării unitare a bugetarilor.

„Eu ştiam că au discutat (Iohannis cu Oprea-n.red.) să aprobe această ordonanţă în absenţa mea şi am fost informat în acest sens. Acum, aflu de la domnul Mihalache că, de fapt, am fost dezinformat şi Iohannis habar nu are, că nu are nicio treabă cu chestia asta. Atunci, miercuri vom adopta o altă decizie, în sensul că se măresc salariile demnitarilor atunci când se măresc pentru toţi bugetarii.

Dacă domnul Mihalache ne-a informat că, de fapt, am înţeles eu greşit şi că domnul Iohannis nu ştia nimic, ba chiar cumva că nici nu e de acord cu chestia asta – deşi ieri l-am văzut pe Iohannis spunând că e o idee bună, dar eu îl cred pe Mihalache – atunci mărim salariile la demnitari când le mărim la ceilalţi bugetari, prin Legea salarizării.

Jocurile astea de doi bani, în care faci ceva şi după aia dai vina pe altcineva, nu mai sunt dispus să le înghit”, a spus Victor Ponta.


Premierul Ponta a intervenit la B1 TV, după ce, în aceeaşi emisiune, şeful Cancelariei prezidenţiale, Dan Mihalache, a afirmat că nu preşedintele Iohannis este cel care i-a cerut premierului interimar Gabriel Oprea să majoreze indemnizaţiile demnitarilor.

Gabriel Oprea: „Ştiu că premierul şi preşedintele s-au pus de acord”

”Proiectul de ordonanţă a fost făcut de mai multă vreme la Ministerul Muncii, ideea aparţinând Guvernului şi lui Victor Ponta. Ştiu că premierul Victor Ponta şi preşedintele Klaus Iohannis s-au pus de acord în principiu asupra adoptării unui act normativ prin care să fie majorate indemnizaţiile demnitarilor, în contextul discuţiilor despre creşterea salariilor bugetarilor.

Am lucrat cu ministrul Muncii şi ministrul Finanţelor, ţinând seama de principiul atragerii competenţei şi lupta împotriva corupţiei şi din cei 71 de demnitari care erau vizaţi de proiectul de ordonanţă, au rămas la final 48. Miniştrii Muncii, Finanţelor şi Justiţiei au susţinut această ordonanţă, iar poziţia lor se regăseşte în stenogramele şedinţei de Guvern”, a declarat Gabriel Oprea, vineri, citat de Mediafax.

Fostul premier interimar  a spus că, miercuri dimineaţă, când Victor Ponta a mers la Guvern, l-a informat pe acesta în legătură cu ordonanţa.

”Miercuri dimineaţa, când a venit la Guvern, l-am informat pe Victor Ponta în legătură cu ordonanţa, iar el a avut rezerve ca decizie politică, în sensul că nu avea certitudinea că şeful statului îşi va arăta susţinerea faţă de adoptarea actului normativ.

Preşedintele Klaus Iohannis nu mi-a cerut aşa ceva, dar l-am informat în legătură cu adoptarea ordonanţei. Am stabilit cu premierul Victor Ponta, de faţă cu ceilalţi miniştri, să trecem ordonanţa, urmând să o publicăm în Monitorul Oficial, dacă va fi sprijinită de preşedinte, respectiv să nu o publicăm dacă nu va exista această susţinere – iar în acest caz ordonanţa nu-şi producea efectele.

Dacă Victor Ponta va amâna aplicarea acestei ordonanţe, este dreptul său şi decizia sa ca prim-ministru. Aşa s-au întâmplat lucrurile, vă spun cu onestitate”, a afirmat  Gabriel Oprea.

Dan Mihalache: „Victor Ponta a trimis Preşedinţiei o propunere cu noua grilă de salarizare”

În emisiunea de joi seara, consilierul prezidenţial Dan Mihalache a fost întrebat dacă este adevărat că preşedintele Iohannis i-a cerut lui Gabriel Oprea să majoreze indemnizaţiile demnitarilor. Dan Mihalache a spus că nu este adevărat, că nu preşedintele Iohannis i-a cerut vicepremierului Oprea un astfel de act normativ şi că preşedintele doar a arătat public că este normal ca demnitarii să beneficieze de o remuneraţie corespunzătoare importanţei lor în stat.

Dan Mihalache a afirmat că „unele partide sunt experte în a da pe surse anumite informaţii, pentru a pasa responsabilitatea”.

Consilierul prezidenţial a mai arătat că preşedintele Iohannis a fost informat de Gabriel Oprea despre majorare, dar că discuţia pe această temă este mai veche şi că şi Victor Ponta ştia de această iniţiativă, chiar premierul trimiţând Preşedinţiei, în luna martie, o propunere a grilei de salarizare, similară cu cea aprobată acum de Guvern.

Dan Mihalach a mai afirmat că forma în care Guvernul a adoptat actul normativ „poate fi discutabilă” şi că Guvernul este cel care s-a angajat să majoreze salariile demnitarilor până la începutul verii, discuţiile cu Preşedinţia fiind doar informale deoarece decizia politică aparţine Guvernului şi Parlamentului.

Klaus Iohannis: „Din raţiuni pur populiste nu s-a rezolvat până acum această chestiune”

Miercuri dimineaţa, înaintea şedinţei de guvern, preşedintele Klaus Iohannis a declarat că intenţia guvernului de a majora salariile miniştrilor este „înţeleaptă, cu bătaie lungă”.

Întrebat ce părere are despre intenţia Guvernului de a mări salariile miniştrilor prin ordonanţă, Klaus Iohannis a spus: „Există o intenţie a guvernului de a creşte salariile miniştrilor. Mi se pare o intenţie înţeleaptă, cu bătaie lungă. Eu cred că putem să încadrăm această intenţie la categoria prevenirea corupţie. Până la urmă este un lucru destul de evident că remuneraţia unui demnitar reflectă într-o măsură rezonabilă poziţia în stat”.

„Ştiu că miniştrii, de foarte multe ori, sunt în situaţia ca în propriul minister, un număr mare de funcţionari să aibă o remuneraţie considerabil mai mare decât ministrul, lucru care sigur nu poate fi o soluţie. Cred, de asemenea, că din raţiuni pur populiste nu s-a rezolvat până acum această chestiune”, a declarat preşedintele Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni.

Ordonanţa a fost publicată în Monitor imediat după aprobare

Guvernul a decis miercuri, în ultima şedinţă condusă în calitate de premier interimar de Gabriel Oprea, ca indemnizaţiile lunare ale preşedintelui, prim-ministrului, preşedinţilor Parlamentului, şefilor de servicii de informaţii să fie majorate începând cu luna august.

Potrivit noii grile, cele mai mari salarii le vor avea preşedintele ţării, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, prim-ministrul şi preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului.

Guvernul a stabilit ca această creştere să fie aplicată şi miniştrilor, vicepreşedinţilor, secretarilor şi chestorilor Senatului şi Camerei Deputaţilor, Avocatului Poporului, preşedintelui Consiliului Legislativ şi celui al Curţii de Conturi, şefului SGG şi celui al Cancelariei premierului.

Potrivit deciziei Guvernului, indemnizaţiile lunare ale preşedintelui ţării, prim-ministrului şi preşedinţilor celor două Camere parlamentare sunt majorate la 21.540 lei brut (15.108 lei net) iar salarizarea vicepremierului este fixată la 20.000 lei brut (14.024 lei net).

În baza ordonanţei la acest moment în vigoare, miniştrii şi alte categorii de demnitari, inclusiv şefii serviciilor de informaţii, trebuie să primească o indemnizaţie lunară de 19.055 lei brut (13.365 lei net). În această ultimă categorie au fost incluşi şi consilierii prezidenţiali, care au rang de ministru.

Aceeaşi indemnizaţie brută de 19.055 lei trebuie acordată şi miniştrilor-delegaţi, vicepreşedinţilor, secretarilor şi chestorilor din Senat şi Camera Deputaţilor, secretarului general al Guvernului, şefului Cancelariei premierului, Avocatului Poporului, preşedintelui Consiliului Legislativ, preşedintelui Curţii de Conturi, directorilor SRI, SIE, SPP şi STS.

Majorările ar trebui aplicate începând cu luna august a acestui an, prevede ordonanţa în vigoare la acest moment.

Ordonanţa privind majorarea indemnizaţiilor a fost publicată în Monitorul Oficial tot miercuri, la puţine ore după aprobare.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: