După ce Comisia Europeană a recomandat României adoptarea unor măsuri privind piața muncii, Ministerul Fondurilor Europene precizează că în luna iunie vor fi demarate mai multe proiecte destinate tinerilor care nu urmează niciun fel de program de educație și nu au nici un loc de muncă. Aceștia vor primi un card profesional și vor fi înregistrați în baza de date a Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă.
Tinerii vor fi înscriși în baza de date a ANOFM ca tineri NEETs șomeri (conform deciziei Comisiei Europene), pentru a putea astfel să beneficieze de sprijin din Programul Operațional capital Uman, informează Ministerul Fondurilor Europene, într-un comunica de presă.
După înregistrarea lor la ANOFM, vor fi luate următoarele măsuri:
- furnizarea unui card profesional (care cuprinde background-ul educațional și profesional al tânărului)
- realizarea profilului individual, informare, orientare și consiliere
- alte măsuri în funcție de șansele de angajare ale fiecărui tânăr
Măsurile vizează inclusiv acțiuni de stimulare a angajatorilor (care vor fi finanțate în conformitate cu prevederile legislației în domeniul ajutorului de stat):
- formare profesională specifică pentru competențe necesare la un anumit angajator
- stimulente financiare pentru angajarea tinerilor
- sprijin financiar pentru angajatori pentru derularea de programe de ucenicie și stagii
”Pentru eficientizarea implementării operațiunilor în care vor fi implicați tinerii NEETs, un rol esențial îl va avea cardul profesional furnizat de ANOFM. Acest card va conține informații structurate cu privire la educația și experiența tânărului, în formatul CV Europass, dar va constitui totodată și un instrument facil de înregistrare și validare a participării respectivului tânăr la programe de formare în cadrul proiectelor finanțate din POCU, fără a mai fi necesară completarea formularelor de înregistrare și semnarea zilnică a listelor de prezență”, a explicat ministrul Fondurilor Europene, Marius Nica.
Potrivit datelor oficiale, în ultimii ani s-a înregistrat o creștere a ponderii persoanelor inactive, în condițiie în care fenomenul şomajului de lungă durată (peste 12 luni) s-a cronicizat, iar mare parte a populaţiei inactive şi-a pierdut interesul de a reintra pe piaţa muncii.
În 2014, Blocul Național Sindical prezenta un studiu potrivit căruia, aproximativ 20% dintre tinerii cu vârste între 15 și 24 de ani se află în situație de inactivitate – nu sunt înregistraţi ca șomeri, prin urmare nu primesc nici un fel de asistență pentru integrare în muncă și nu sunt vizați de politicile active, şi nu sunt cuprinşi în nicio formă de învăţământ (categoria NEET – “Not in Education, Employment, or Training”) .
Din aceştia, spune studiul BNS, 94,3% nu caută un loc de muncă și nu ar fi dispuși să înceapă lucrul dacă li s-ar oferi un job.