joi

18 iulie, 2024

20 iunie, 2023

CEO-ul OpenAI, Sam Altman (foto), a petrecut ultima lună în capitalele lumii unde, în discuții cu șefi de companii și la întâlniri cu șefii de guverne, a vorbit în mod repetat despre necesitatea unei reglementări globale a Inteligenței Artificiale.

Dar în culise, OpenAI a făcut lobby pentru ca elemente semnificative ale primei legislații AI din lume – Legea AI a UE – să fie diluate pentru a reduce povara de reglementare a companiei.

Publicația Time, care citează documente oficiale ale Comisiei Europene, scrie că multe dintre amendamentele propuse de OpenAi au fost incluse în textul Legii AI propus de Comisie și adoptat de Parlamentul European pe 14 iunie.

OpenAI, Microsoft și Google au presat UE să nu li se aplice o reglementare dură


În 2022, OpenAI a susținut în mod repetat în fața oficialilor europeni că viitoarea lege AI nu ar trebui să considere sistemele sale generale – inclusiv GPT-3, precursorul ChatGPT și generatorul de imagini Dall-E 2 – ca fiind „de risc ridicat”. O astfel de catalogare supune sistemele unor cerințe legale stricte, inclusiv transparență, trasabilitate și supraveghere umană.

(Citește și: ”CEO-ul OpenAI: „Ideea că am făcut ceva foarte rău lansând ChatGPT mă face să nu pot dormi”)

Cerința OpenAI a fost similară cu cele avansate de Microsoft, care a investit 13 miliarde de dolari în laboratorul său de inteligență artificială, și de Google.Toate cele 3 companii au susținut că sarcina conformării cu cele mai stricte cerințe ale Legii ar trebui să revină companiilor care și-au propus în mod explicit să aplice IA în domenii de utilizare cu risc ridicat, nu companiilor (adesea mai mari) care construiesc sisteme AI de uz general.

„În sine, GPT-3 nu este un sistem cu risc ridicat. Dar posedă capacități care pot fi potențial utilizate în cazuri de utilizare cu risc ridicat”, a spus OpenAI într-un document de șapte pagini, trimis Comisiei și Consiliului în septembrie 2022, intitulat Cartea albă OpenAI privind Legea UE a Inteligenței Artificiale.

Aceste eforturi de lobby ale OpenAI în Europa nu au fost până acum anunțate public.

Eforturi încununate de succes: modelele AI ”de bază” nu prezintă risc, doar cei care le folosesc


Sam Altman a devenit recent mai vocal cu privire la legislație. În mai, el le-a spus reporterilor de la Londra că OpenAI ar putea decide să „înceteze operațiunile” în Europa dacă consideră că nu poate respecta regulamentul, despre care a spus că are „multe” critici.

Ulterior, el a renunțat la avertisment, spunând că OpenAI nu intenționează să plece din Europa și că intenționează să coopereze cu UE.

(Citește și: ”Primul document din istorie care inițiază reglementarea Inteligenței Artificiale. Lista de complicații ale unei probleme sensibile și periculoase”)

Totuși, efortul de lobby al OpenAI pare să fi fost un succes: în proiectul final al actului aprobat de UE. legiuitorii nu au inclus formularea prezentă în proiectele anterioare care preciza că sistemele AI de uz general ar trebui considerate ca riscuri inerent ridicate.

În schimb, legea adoptată a cerut furnizorilor de așa-numitele „modele de bază” să respecte un număr mai mic de cerințe, inclusiv prevenirea generării de conținut ilegal, dezvăluirea dacă un sistem a fost instruit pe materiale protejat prin drepturi de autor și efectuarea de evaluări ale riscurilor.

OpenAI a sprijinit introducerea sintagmei „model de bază” ca categorie separată în actul legislativ, a declarat un purtător de cuvânt al OpenAI pentru TIME.

(Citește și: ”Sam Altman, creatorul ChatGPT, se întâlnește cu Ursula von der Leyen. OpenAI deschide birou în UE”)

Publicația prezintă detalii ale mai multor întâlniri între oficiali OpenAI cu decidenți europeni și modul în care aceste discuții au ”modelat” prima lege privind Inteligența Artificială.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Sâmbătă seară ne-a trecut tuturor – nu numai lui Donald

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: