Comisarul european pentru piața internă, Thierry Breton (foto), a relansat un apel pentru crearea unui “fond european de suveranitate pentru a sprijini proiecte industriale” care să atenueze impactul măsurilor protecționiste adoptate de SUA prin Legea de Reducere a Inflației, criticată de președintele francez Emmanuel Macron în cursul vizitei sale recente la Washington, scrie AFP, potrivit Agerpres.
Ideea unui „fond european de suveranitate” a fost deja lansată de către președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, în septembrie, în cadrul discursului său privind starea Uniunii. Acesta ar urma să sprijine întreprinderile europene să investească în Europa și să îndeplinească standarde ambițioase de climă ale Uniunii.
Măsurile de miliarde de dolari adoptate de administrația Biden în cadrul pachetului de reducere a inflației sunt orientate către atenuarea efectelor schimbărilor climatice, dar prevăd și o serie de subvenții care ar putea dezavantaja companiile europene, spre îngrijorarea oficialilor de la Bruxelles. Mai exact, reformele favorizează companiile stabilite în Statele Unite, în special în sectoarele vehiculelor electrice, bateriilor, tehnologiei, energiilor regenerabile și chiar hidrogenului.
Planul american “antrenează distorsiuni de concurență în detrimentul companiilor din Uniunea Europeană”, a afirmat Thierry Breton într-un interviu pentru Journal du dimanche (JDD), după ce a amenințat la începutul lui noiembrie că “va merge în fața Organizației Mondiale a Comerțului” pentru a-și susține argumentele.
Angajamentele obținute de Macron de la Biden
UE negociază în prezent cu SUA exceptarea companiilor europene, concesii obținute de Canada și Mexic.
Emmanuel Macron a afirmat vineri că dorește ca problema “exceptărilor” cerute Statelor Unite pentru industriile europene să fie “soluționată” până în primul trimestru al anului 2023, după ce cu o zi înainte catalogase drept “super-agresive” unele măsuri americane. Președintele Biden s-a declarat gata să corecteze “defectele” legii.
“După deschiderile obținute la Washington de către președintele Macron, sunt încrezător că eforturile Uniunii Europene vor da roade. Mai repede decât credem, sper. Poate chiar în următoarele zile!”, a comentat Thierry Breton în JDD.
UE are nevoie de un fond pentru sprijinirea industriilor cheie
Comisarul a subliniat, în schimb, necesitatea ca Europa să-și îmbunătățească atractivitatea și competitivitatea, concentrându-se pe “tehnologie și sectoarele strategice pentru succesul tranziției sale ecologice”, în special turbinele eoliene, energia solară și rețelele electrice și adaptând un cadrul de reglementare “prea greoi”.
În fața crizei energetice, concurenței americane și politicii economice chineze, el a preconizat “un fond european de suveranitate pentru sprijinirea proiectelor industriale”, fără a uita “coordonarea” planurile naționale.
Subliniind condițiile diferite de îndatorare în funcție de state, Thierry Breton a mai afirmat că, “fără îndoială, ar trebui să luăm în considerare o finanțare în jurul a 2% din PIB-ul Uniunii Europene, aproximativ 350 de miliarde de euro”.
***