fbpx Modifica setari cookieuri

Analiză

Scăderea exporturilor a fost dublă față de cea a importurilor în august: Deficitul comercial la 8 luni – 11,5 miliarde de euro

Deficitul balanței comerciale a urcat la circa 11,5 miliarde de euro după primele opt luni ale anului ( 5,3% din PIB estimat pentru anul în… Mai mult

12.10.2020

La obiect

Diminuarea PIB pe S1, ajustată de la -4,7 la -4,5%. Scăderea producției industriale, principalul factor

INS a anunțat un rezultat de -4,5% al PIB pe S1 2020, deși a recalculat în jos rezultatul pe T2 cu circa 1,1 miliarde lei.… Mai mult

11.10.2020

La obiect

Paradox românesc pe piața asigurărilor de catastrofă: O comparație cu celelalte state UE la eficiența obligativității

România este printre puținele țări din Europa în care asigurarea locuințelor este obligatorie. Cu toate astea, doar una din cinci locuințe deține o asigurare împotriva… Mai mult

11.10.2020

Evenimentul

Acord semnat la Washington: un consorțiu de firme din SUA, România, Canada, Franța va dezvolta proiectul nuclear Cernavodă

Secretarul pentru Energie din SUA, Dan Brouillette, și ministrul român al Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, au parafat vineri un proiect de… Mai mult

09.10.2020

Theresa May: Noul premier al UK și lista ei

de Iulian Soare 13.7.2016

mayTheresa May este, începând de miercuri, premierul Marii Britanii, succedându-i lui David Cameron în Downing Street 10.

Theresa May va împlini 60 de ani în octombrie şi este cel de-al 76-lea premier al Marii Britanii, a doua femeie în fruntea guvernului britanic.

Mandatul Theresei May va fi dominat de negocierile cu Bruxellesul pe marginea condițiilor ieșirii Marii Britanii din UE, un viitor nou mandat al premierului dar și șefia Partidului Conservator depinzând de succesul acestor negocieri.

Comitetul electoral al Partidului Conservator a confirmat, luni după-amiază, alegerea Theresei May în funcţia de lider al partidului, după ce Andrea Leadsom şi-a anunţat luni retragerea din cursa pentru conducere.

În declaraţia susţinută după confirmarea ca lider politic, Theresa May a promis că va face un succes din Brexit, bazându-se pe trei principii: unitate, viziune pentru viitor şi o Britanie care să funcţioneze pentru fiecare cetăţean.

BBC trece în revistă lista de acțiuni imediate ale noului premier.

Formarea cabinetului

Imediat după mutarea în reședința de la Londra a prim-ministrului Marii Britanii, Theresa May dă primul test- pe cine va alege să-i stea alături la masa guvernamentală.

Cele mai importante nominalizări- ministrul de Finanțe, ministrul de Externe și cel de Interne- sunt așteptate să fie anunțate joi, o importantă remaniere guvernamentală fiind așteptată în următoarele 2 zile.

Este de așteptat ca Theresa May, anunță BBC, să îi răsplătească pe cei care au susținut-o în cursa pentru președinția partidului, dar să păstreze în cabinet o prezență echilibrată a celor două tabere care s-au confruntat la referendum. Publicația britanică afirmă că noul trebuie să facă loc în cabinet unor figuri noi, păstrând totuși ”un grup cu experiență”.

Theresa May a avansat ideea creării unui departament guvernamental care să aibă ca misiune negocierea condițiilor de ieșire din UE, care ar urma săî fie condus de unul dintre liderii taberei Brexit.

Pentru conducerea departamentului sunt vehiculate 2 nume: Chris Grayling sau Liam Fox, ambii suporteri ai ieșirii din Uniune dar și suporteri ai Theresei May.

Grupul Brexit se așteaptă ca Andreea Leadsom să fie răsplătită cu o poziție semnificativă după ce a facilitat Theresei May accesul în fruntea Partidului Conservator, deși rolul de ministru de Finanțe ar putea merge la cineva mai experimentat.

În partid se vehiculează numele actualului ministru de Externe, Philip Hammond, susținător al Theresei May și al rămânerii în UE, printre favoriții la postul de la Finanțe.

Premierul mai trebuie să rezolve și dilemele legate de ”cei cu greutate” din partid, precum George Osborne, Michael Gove sau Boris Johnson.

larry

Motanul Larry, singurul personaj adus de David Cameron în Downing Street care este sigur că rămâne să servească și sub Theresa May

Brifingul nuclear

Prima întrevedere în calitate de prim-ministru a Teresei May va fi cea cu Sir Jeremy Heywood, cel care deține de mult timp lista cu sarcinile noilor membri ai cabinetului.

Unul dintre primele lucruri pe care trebuie să îl facă Theresa May este să scrie de mână scrisori care să conțină indicații  pentru comandanții celor 4 submarine nucleare britanice din clasa Trident, care trebuie să afle ce ar trebui să facă în situația în care Regatul Unit este ținta unui atac nuclear.

Theresa May mai trebuie să-i desemneze pe cei doi ”adjuncți nucleari”, persoane din cabinet care pot lua decizia lansării de rachete nucleare, dacă situația o impune iar titularul se află în incapacitate de a lua decizii.

Primul contact cu lideri mondiali

Protocolul diplomatic prevede că un nou prim-ministru primește mesaje scrise sau telefonice de suport și de felicitare din țară și din partea liderilor mondiali. Premierul trebuie să răspundă personal câtorva mesaje de acest gen, primele contacte fiind strict formale.

Este de presupus că Theresa May va dori să mulțumească personal cancelarului Angela Merkel, președintelui Franței, Francois Hollande, sau președintelui SUA, Barack Obama.

Agenda generală de lucru

  • Joi, 13 iulie: Theresa May merge la Palatul Regal unde este solicitată formal de Regină să alcătuiască cabinetul.
  • Joi-vineri, 13-15 iulie: Remaniere guvernamentală
  • Marți, 19 iulie: Prima reuniune a Guvernului May
  • Miercuri, 20 iulie: Participare la prima sesiune de întrebări adresată prim-ministrului în legislativul britanic.
  • 4-5 septembrie: Participare la summitul G20 din China
  • 1 octombrie: Prim-ministrul serbează împlinirea a 60 de ani
  • 5 octombrie: Primul discurs în calitate de președinte la conferința Partidului Conservator
  • 20 octombrie: Prima participare la Consiliul UE, la Bruxelles
downing st

Theresa May s-a consultat cu David Cameron asupra modului de negociere cu Bruxellesul

Discuții pe tema Brexit

Mandatul Theresei May va fi dominat de problermele generate de decizia Marii Britanii de ieșire din Uniunea Europeană. În ciuda faptului că în campania pentru referendum s-a implicat activ în susținerea rămânerii în UE, Theresa May a anunțat: ”Brexit înseamnă Brexit”, promițând că negocierile vor fi unele de succes.

Ea a spus că nu va apela Articolul 50 al Tratatului de la Lisabona, care va conduce la ieșirea formală a Marii Britanii din UE la capătul a până la 2 ani de negocieri, înainte de sfârșitul anului 2016. Se pare, afirmă BBC, că în următoarele luni Theresa May dorește să aibă discuții informale cu lideri europeni înainte de începerea procesului de negociere.

Cum următorul Consiliu UE este prevăzut pentru 20 octombrie, Theresa May are la dispoziție 3 luni până la primele discuții oficiale pe tema Brexit, perioadă în care va stabili echipele de negociere și ”liniile roșii” în domenii precum imigrație sau acces la piața unică.

Există însă lideri europeni care nu vor ca Marea Britanie să dicteze ritmul și termenii negocierilor, deci Theresa May va fi supusă presiunilor să declanșeze cât mai rapid procesul de ieșire din UE.

Alegeri anticipate

Theresa May a respins toate solicitările de organizare a alegerilor generale anticipate după demisia lui David Cameron, afirmând că Partidul Conservator a câștigat majoritatea în 2015, iar sarcina ei este să ducă mai departe munca predecesorului ei și, în paralel, să implementeze noi politici sociale și economice.

În principiu, în Marea Britanie se vor organiza alegeri generale în mai 2020, dar evenimentele desfășurate în ultimele luni au demonstrat că în politică nimic nu este sigur. Theresa May are posibilitatea să se prezinte la alegerile la termen cu rezultatele obținute după ieșirea Marii Britanii din UE, sau poate încerca obținerea unui nou mandat înainte de termen, în funcție de oportunitățile momentului.

Theresa May trebuie însă să nu repete greșelile unui alt premier, laburistul Gordon Brown, care a ajuns în Downing Street 10 fără să fi câștigat alegerile generale sau fără să fi fost votat de partid, care și-a sabotat singur șansa obținerii unui nou mandat prin indecizia cu care a tratat ideea alegerilor anticipate.

În vizită în restul Marii Britanii

David Cameron a folosit prima săptămână după instalarea în Downing Street ca să viziteze Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord. Theresa May ar putea repeta acțiunea.

Primul ministru scoțian Nicola Sturgeon a anunțat că și-ar dori o întâlnire urgentă cu noul prim-ministru al Marii Britanii în care să se asigure că interesele Scoției- acolo unde votul majoritar a fost pentru rămânerea în UE- sunt reprezentate corespunzător în procesul de ieșire.

Potrivit BBC, discuțiile inițiale nu pot fi decât cordiale, însă sunt suficiente puncte de dezacord între cei doi politicieni în condițiile în care Theresa May s-a angajat ca Brexitul să fie un succes pentru britanici, iar Nicola Sturgeon a vorbit despre posibilitatea repetării referendumului pe tema independenței Scoției în condițiile în care se declanșează negocierile de ieșire din UE.

Și în Irlanda de Nord sunt preocupări legate de Brexit- în special generate de securitate și controlul frontierelor cu Republica Irlanda.

O problemă distinctă o ridică Țara Galilor, unde principalele procupări sunt legate de descentralizare și de relația regiunii cu instituția monarhică.

Primul test în Camera Comunelor

Theresa May va fi nevoită să facă față primului test politic în legislativ pe 20 iunie, atunci când este programată prima ei sesiune de răspunsuri la întrebări parlamentare- o sarcină dificilă pentru oricare nou lider politic, dar primul test al guvernului său vine chiar mai devreme.

În una dintre ultimele sale decizii politice în calitate de prim-ministru, David Cameron a anunțat că decizia de reînnoire a arsenalului nuclear al Marii Britanii va face obiectul unui vot, programat deja pentru luni, 18 iulie.

Theresa May a anunțat că va respecta calendarul stabilit de Parlament, afirmând că înlocuirea submarinelor din clasa Vanguard, care patrulează fără întrerupere mările, va transmite un semnal puternic că națiunea este decisă să continue pe calea colaborării cu NATO și după votul de ieșire din UE.

Economie

Theresa May a dat semnale că se va detașa de politicile economice care au guvernat trecutul recent, indicând că țelul guvernului de a atinge până în 2020 un excedent bugetar va fi abandonat.

Theresa May a exclus și varianta unui buget de urgență, idee vehiculată de George Osborne în timpul campaniei pentru referendum. Este deci de așteptat ca Osborne să nu mai figureze între cei care alcătuiesc noul guvern.

Oricine ar veni însă în fruntea Trezoreriei se va afla însă sub dublă presiune, politică și economică, pentru a atenua impactul previzibilelor măsuri de austeritate post-Brexit în timp ce finanțele publice sunt sub control strict.

Theresa May a anunțat că va continua politica de reducere a cheltuielilor guvernamentale și va dori să evite majorarea impozitelor și taxelor, astfel încât orice eventuală viitoare măsură de relaxare fiscală să poată fi luată în baza unor credite, ipoteză pe care unii parlamentari o găsesc favorabilă investițiilor în infrastructură în perioade în care rata dobânzilor este scăzută.

cifrele lui CameronUltima zi cu David Cameron

Prezența lui David Cameron în Parlamentul britanic, pentru o ultimă sesiune de răspunsuri la întrebări, a fost una foarte relaxată.

”În această dimineață am avut o serie de întâlniri cu colegi de cabinet și cu alte persoane. În afară de întâlnirea din această dupăamiază cu Majestatea Sa, găsesc că restul agendei mele zilnice este remarcabil de lejer”, a fost una dintre declarațiile lui David Cameron care a stârnit hohote de râș în Parlament.

David Cameron s-a prezentat la ora 18.00 (ora României) la Palatul Buckingham unde a prezentat Reginei demisia sa. După acest moment, va fi rândul Theresei May  să ajungă la Palat, unde primește oficial însărcinarea de formare a guvernului. De la Buckingham, Theresa May merge la reședința oficială a prim-ministrului, fiind, după Margaret Thatcher, a doua femeie care se instalează în Downing Street 10.

Demisia lui David Cameron a fost forțată de rezultatul referendumului organizat de premier pe tema apartenenței la Uniunea Europeană, britanicii hotărând pe 23 iunie că vor să iasă din blocul comunitar.

În ciuda situației politice neclare în viitor, Parlamentul britanic a fost miercuri scena unui dialog înțepător-glumeț purtat de David Cameron cu liderul opoziției, Jeremy Corbyn.

cameronii

Familia Cameron s-a mutat din Downing Street

Reacție favorabilă pe piețele financiare

Piețele financiare, care au fost extrem de volatile după anunțarea rezultatului referendumului din Marea Britanie, au reacționat pozitiv încă de luni, atunci când presa britanică a anunțat că Theresa May ar putea fi noul prim-ministru, lira sterlină recuperând în fața dolarului american și a monedei unice europene.

Moneda britanică, care a atins stăptămâna trecută minimul ultimilor 31 de ani în raport cu dolarul, și-a continuat creșterea și miercuri pe fondul clarificărilor politice de la Londra. Volumul tranzacțiilor pe piețele financiare a crescut, probail stimulate de perspectiva unor iminente politici stimulative ale noului guvern.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 13.7.2016

Lăsați un comentariu


Stiri

Și Cluj-Napoca intră în scenariul roșu; județul Alba, primul care a depășit incidența de 3 cazuri Covid la 1.000 de locuitori

Vladimir Ionescu

Cluj-Napoca, al doilea oraș al României ca populație intră din noaptea de marți spre miercuri pe codul roșu al restricțiilor anti-coronavirus. La fel ca și… Mai mult

Stiri

Florin Iordache, ales de Parlament președinte al Consiliului legislativ

Razvan Diaconu

Deputatul PSD Florin Iordache a fost votat marți de Parlament în funcția de președinte al Consiliului legislativ. Pentru numire au votat 185 de deputați și… Mai mult

Stiri

Rusia acuză SUA că orchestrează o revoluţie în Republica Moldova

Razvan Diaconu

Serviciului de Informaţii Externe al Federaţiei Ruse a acuzat marţi SUA că vor să instige la o revoluţie în Republica Moldova, în contextul alegerilor prezidenţiale… Mai mult

Europa

Vânzarea de cetățenii – Comisia Europeană a declanșat procedura de infringement împotriva Maltei și Ciprului

Iulian Soare

Comisia Europeană a lansat marți procedura de infringement împotriva Ciprului și Maltei, prin emiterea de scrisori de punere în întârziere cu privire la sistemele de… Mai mult

Stiri

Conferința națională RBL: Face to face cu viitorul

Advertor Point

Lumea, așa cum o știam, a suferit transformări majore! Suntem înconjurați de incertitudine și volatilitate. Avem însă la dispoziție instrumente și ancore care să ne… Mai mult

Stiri

DNA a cerut ridicarea imunității lui Nicolae Bănicioiu – acuzațiile: luare de mită, trafic de influență

Vladimir Ionescu

DNA anunță că a solicitat Parlamentului ridicarea imunității unui deputat acuzat de trafic de influență și luare de mită în formă continuată, în perioada în… Mai mult

Stiri

NATO va construi un centru spațial în Ramstein, Germania

Razvan Diaconu

Statele membre NATO urmează să anunțe joi construirea unui nou centru spațial, în Germania, transmite Deutsche Welle. Din această bază vor fi monitorizați și, ulterior,… Mai mult