joi

30 martie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

5 mai, 2020

Administrația de la Casa Albă a lansat o analiză majoră pentru a vedea dacă trebuie să își retragă din Marea Britanie avioanele de spionaj, angajații serviciilor de informații și alte active, după ce Guvernul de la Londra a fost de acord ca Huawei să construiască rețeaua 5G, potrivit The Telegraph.

Informația apare în ziua în care Marea Britanie și SUA au demarat negocierile pentru un acord comercial.

Potrivit The Telegraph, șase surse, inclusiv actuali oficiali din Statele Unite și Marea Britanie, au declarat că analiza are potențiale efecte în ceea ce privește “relația specială” dintre cele două țări.


Fiecare activ pe care americanii îl dețin în Marea Britanie este evaluat pentru a înțelege riscurile generate de permisiunea acordată Huawei să construiască o parte a noii rețele de date britanice.

Un grup de avioane RC-135, aeronave sofisticate de recunoaștere, au baza în Marea Britanie și sunt folosite să adune informații de pe câmpul de luptă. Potrivit unor surse, acestea ar putea fi cele mai vulnerabile.

Este luată în considerare posibilitatea ca misiunile secrete să fie operate mai mult din alte țări decât Regatul Unit, din cauza temerilor de confidențialitate, ceea ce ar însemna ca agenții americani ar trebui redistribuiți.

Un fost oficial plecat recent din Consiliul de Securitate Națională al Casei Albe, instituție ce conduce analiza, a spus că “cel mai probabil” unele forțe vor fi scoase din Regat: ”Nu este o cacealma. Nu poți diminua pericolul la care Boris Johnson expune Marea Britanie dând acces celor de la Huawei în rețea. Analiza nu este o pedeapsă. Este modul prin care Casa Albă spune «ok, dacă vor lua calea asta și se expun riscului, atunci trebuie să ne protejăm»”.


Purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Națională, John Ullyot, a refuzat să comenteze informația. La fel, cabinetul prim-ministrului britanic și Ministerul Apărării au refuzat să comenteze informațiile deținute de The Telegraph.

Premierul Boris Johnson a anunțat în ianuarie că va permite companiei Huawei să construiască o parte din rețeaua 5G a Marii Britanii, în ciuda unui lobby susținut de administrația Trump, care s-a opus acțiunii.

Guvernul britanic a setat totuși restricții, interzicând Huawei accesul la părți esențiale ale rețelei.

Administrația Trump susține de multă vreme că prin permiterea companiei Huawei să construiască oricare parte a rețelei 5G ar da voie, practic, guvernului chinez să acceseze informații sensibile.

Articole recomandate:

Etichete: , , ,

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Moto: ”Generalii mei, în temeinica lor prostie, veneau și-mi spuneau: <Majestate, oamenii nu mai vor să lupte>. Iar eu în sinea mea mă gândeam: <adică nu mai vor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: