Niciun analist cu experiență în sectorul de apărare nu ar fi putut să prezică în martie 2022, că forțele armate ucrainene vor ucide sau răni 80.000 de militari ruși sau că vor distruge nava amiral a flotei ruse de la Marea Neagră, scrie The Economist într-o analiză în care prezintă trei scenarii despre cum ar putea evolua războiul din Ucraina în 2023.
Însuși faptul că Ucraina a sfidat toate așteptările și este încă „în picioare” este o victorie, scriu jurnaliștii britanici.
Primul scenariu ar fi ca Rusia să învingă Ucraina deși în prezent, pe front, lucrurile nu sunt favorabile armatei lui Vladimir Putin. Dar în lunile de iarnă, armata Rusiei ar putea fi stabilizată cu recruți proaspăt mobilizați.
O victorie a Rusiei depinde însă și de decizia republicanilor din America care ar putea bloca trimiterea de echipament militar și arme Kievului, în situația în care statele europene membre NATO își epuizează stocurile.
Potrivit The Economist, chiar dacă industria de apărare din Rusia este lipsită de semiconductori și echipamente specializate, Federația Rusă produce suficient armament pentru a echipa noile forțe.
(Citiți și: „Vladimir Putin acordă facilități fiscale rușilor care luptă în Ucraina”)
Al doilea scenariu luat în calcul de ziariștii britanici și care are cea mai mare rată de adeverire este impasul. Mai exact, tinerii mobilizați de Rusia nu vor deveni luptători eficienți, ceea ce va face dificilă sau chiar imposibilă o victorie a forțelor ruse.
Al treilea scenariu prezentat de The economist este cel mai încurajator pentru Ucraina, dar și cel mai periculos.
În acest scenariu, forțele ucrainene îi alungă pe ruși din regiunea Herson. Mai apoi vor utiliza toate forțele și în special rachetele Himars până în zona Crimeei.
„Liniile rusești din Lugansk se prăbușesc, Ucraina recucerind Severodonețk și apoi deplasându-se rapid mai spre est. Pe măsură ce victimele rușilor cresc, noii recruți refuză să lupte. Țările occidentale introduc noi sisteme de apărare aeriană în Ucraina, slăbind impactul tacticilor teroriste ale Rusiei”, mai arată The Economist.
***