duminică

5 februarie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

4 octombrie, 2021

Guvernanții au eliminat persoanele cu teste negative Covid-19 din categoriile care pot accesa certificatul verde, în pofida normelor europene reocmandate. Avocatul Poporului acuză că aceasta este o discriminare, pentru că autoritățile nu mai oferă, prin această reglementare, nicio alternativă la vaccinare.

Amintim că există persoane cu probleme de sănătate cărora medicii le recomandă să nu se vaccineze, dar care au risc ridicat și la îmbolnăvire.

Ultimele restricții aprobate de guvernanți prevăd că restaurantele, sălile de sport și spectacole rămân deschise până la 50% din capacitatea maximă, în localitățile cu rată de infectare cu peste 6 cazuri la o mie de locuitori, pentru următoarele categorii:

  • persoane vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare
  • persoane care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2

Certificatul verde european conține și a treia categorie, care a fost valabilă și în România, până acum. La ultima ședință a Comitetului Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a fost însă eliminată: persoane cu test Covid-19 negativ efectuat cu cel mult 72 de ore înainte.

Conform noilor măsuri, la ședințele legislativului, inclusiv la votarea moțiunii de cenzură împotriva Guvernului Florin Cîțu, programată pentru marți, sala nu poate fi ocupată decât la cel mult 50% din capacitate și totți cei prezenți trebuie să fie vaccinați cu schimă complet sau fi trecut prin boală cu cel mult 180 de zile înainte de ședință.

Avocatul Poporului: Certificatul verde, practic, nu mai există în România

Avocatul Poporului, Renate Weber, acuză autoritățile de discriminare și atrage atenția că suntem singurii din UE care nu le permit celor testați să obțină certificatul verde:

„Cel mai evident lucru care iarăși ne face unicat în toată Uniunea Europeană este faptul că certificatul verde, practic, în România nu mai există (…)


Din momentul în care ai scos posibilitatea testării, asta înseamnă într-adevăr discriminare, că până la acest moment, câtă vreme lumea se putea testa, aveai de ales între cele trei opțiuni.

De aia și-au bătut capul atâta în Parlamentul European, de aia au negociat cu toate statele membre și ăsta este certificatul verde european. Cum numai în România el nu mai este în ordine?

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

România a reușit să facă progrese semnificative în ceea ce privește recuperarea decalajului față de media în privind PIB-ului pe cap de locuitor. Odată cu aderarea la NATO

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: