duminică

21 aprilie, 2024

26 martie, 2021

Guvernul a aprobat în ședința de joi cadrul de regementare a testării Covid-19 în farmacii, măsură ce face parte din setul conceput pentru creșterea capacității de identificarea a cazurilor de coronavirus prin introducerea testelor rapide în farmacii și la medicii de familie, în spitale și Unități de Primir Urgențe (UPU).

„Astăzi, în şedinţa de guvern am aprobat instituirea cadrului legal pentru testarea în farmacii. În perioada următoare, chiar mâine, avem discuţii la Ministerul Sănătăţii cu reprezentanţii farmaciilor, pentru ca testarea cu antigen să se poată face în farmacii. E un pas important care merge spre testare în masă, testarea oricui are această nevoie, dorinţă. Ea se va putea face la un preţ scăzut, negocierile sunt în curs. Avem de astăzi, după ce ordonanţa de urgenţă va apărea în Monitorul Oficial, şi baza legală pentru acest lucru”, a explicat ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, după ședința de Guvern.

Testele rapide antigen pentru diagnosticarea Covid-19 nu sunt vândute în farmaciile din România, întrucât trebuie utilizate de profesioniști pentru ca rezultatele lor să nu fie compromise.


Pentru creșterea accesibilității populației la testare, testare corectă se face de către personal medical, raportare corectă și eliberare a unor indicații de conduită medicală adecvate persoanelor testate.

Testarea în farmacii se va face după modelul altor ţări şi „are ca scop să asigure accesibilitate cât mai largă a testării pentru populaţie pentru că ceea ce se întâmplă acum, când oamenii îşi cumpără teste cu un preţ ridicat, pe care le fac poate corect, poate incorect şi care nu sunt urmate întotdeauna de măsurile de izolare corespunzătoare reprezintă o necunoscută mare cu care ne confruntăm”, a explicat secretarul de stat Andreea Moldovan.

Măsura va permite și o imagine mai apropiată de realitatea situației epidemiologice.

Principalele prevederi privind testarea în farmacii:

  • Testarea va fi efectuată în farmaciile care doresc şi au spaţiile corespunzătoare.
  • Rezultatele pozitive vor fi încărcate în platforma de raportare.
  • Pacienţii vor primi un flyer prin vor fi informaţi asupra regulilor generale de abordare a infecţiei.
  • Persoanele depistate pozitive vor fi luate în calcul şi în urmărire de către medicul de familie, cum se întâmplă cu pacienţii depistaţi prin PCR.

„Ceea ce va fi foarte important să furnizăm pacienţilor este un ghid de activitate şi de conduită, în cazul în care apar simptome de agravare. Vreau să atrag atenţia: există pacienţi care se testează, care sunt pozitivi şi care evită să meargă din timp la spital şi întârzie cât mai mult acest deznodământ şi una dintre explicaţiile pentru care noi întâlnim atât de multe cazuri severe la adulţi, tineri, cu forme grave încă de la internare îl reprezintă şi această întârziere a prezentării la medic. Deci, noi vom putea, odată cu această prezentare pentru testare în farmacii, să oferim primele informaţii de bază pacientului, care după aceea să ştie care este parcursul. Este, iarăşi, un algoritm pe care dorim să îl punem la îndemâna pacientului, să nu mai fie atât de multe necunoscute sau păreri non-medicale sau abuz de medicamente”, a adăugat Andreea Moldovan.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: