duminică

21 aprilie, 2024

12 ianuarie, 2011

Terorismul în Europa: separatiştii, autorii mai multor atentate decât islamiştii. Ameninţarea islamistă din Europa ar putea fi supraestimată, potirvit unui studiu al Europol, agenţia de poliţiei interguvernamentală a UE, care arată că din 294 de atentate înregistrate în Europa, în 2009, unul singur a fost atribuit teroriştilor islamişti, în Italia. Imensa majoritate a atentatelor 237 din 294au fost atribuite mişcărilor separatiste, în special în Spania şi Franţa. Restul se împart în mişcări anarhiste (40 atentate) şi ale extremei drepata (4 atentate). (Le Monde)

Comisarul european pentru telecomunicaţii critică legea presei din Ungaria. Neelie Kroes s-a alăturat corului criticilor noii legi a presei adoptată de guvernul de la Budapesta, după ce un grup de intelectuali, condus de fostul preşedinte ceh Vaclav Havel, a trimis o scrisoare deschisă condamnând legislaţia. „Noua lege privind mass-media din Unagria ridică îngrijorări speciifice privind conformitatea sa cu directiva europeană a audiovizualului şi mass-media şi, în general, cu respectul pentru libertatea presei, libertatea de expresie şi pluralismul media”, a spus Kroes, în Parlamentul European. (EUObserver)

Secretarul american al apărării: Coreea de Nord a devenit oameninţare directă la adresa SUA. Robert Gates a spus că, de cinci ani, Coreea de Nord este capabilă să atace SUA cu o rachetă balistică intercontinentală, ia în combinaţie cu faptul că şi-a extins programul nuclear, asta înseamnă că a devenit un pericol direct la adresa SUA. Declataţia fostului director al CIA demonstrează îngrijorarea administraţiei de la Washington, care, în opinia lui Gates, a subestimat constant pericolul pe care-l reprezintă programul nuclear al nord-coreenilor. Dar noua administraţie Obama consideră că nu e vorba doar de o ameninţare la adresa regiunii şi face presiuni asupra Chinei să încerce să convingă Coreea de Nord să renunţe la programul său nuclear. (New York Times)


Contract record pentru Airbus – 180 de avioane pentru firma indiană IndiGo. Compania indiană IndiGo a semnat un protocol pentru cumpărarea a 180 de avioane Airbus A320, dintre care 150 echipate cu un nou motor, aceasta fiind cea mai mare comandă din istoria producătorului francez de avioane civile.  Valoarea tranzacţiei nu a fost anunţată, dar preţul de catalog este de 16,4 miliarde de dolari, potrivit unui purtător de cuvînt al companiei Airbus.  (Le Monde)

Un fost membru al Curţii Europene de Conturi critică activitatea instituţiei. Un ex-membru olandez al Curţii Europene de Conturi, Maarten Engwirda, vorbeşte despre cultura „muşamalizărilor” şi despre rapoarte care „intră la apă”, când interesele o cer. Expertul spune că în unele cazuri rapoartele Curţii au fost sabotate şi pentur că s-a săturat de situaţia aceasta, s-a decis sp scrie o carte despre ce se întâmplă la CEC. Rolul auditorilor angajaţi de această instituţie europeană este să verifice cum se colectează şi cum se cheltuiesc cei 126,5 miliarde de euro din fondurile europene. Practicileilegale au începout în 2004, a declarat Engwirda pentru BBC. „Poate că o treime dintre colegii mei au avut un interes pentru a reduce criticile la adresa ţării lor şi au făcut prin rapoartele Curţii”, a spus Engwirda, care a părăsit postul de auditor olandez după 15 ani de muncă în această instituţie. (BBC News) 

Egiptul şi-a rechemat ambasadorul de la Vatican, după ce Papa a cerut o protecţie mai mare a minorităţii creştine din Orientul Mijlociu. Autorităţile egiptene consideră incceptabile remarcile Suvernaului Pontif, o interferenţă în afacerile interne. Un purtător de cuvânt al ministerului de externe de la Cairo a declarat că ambasadorul acestei ţări a fost chemat de la post, pentru consultări, după ce recentele declaraţii ale Papei benedict al XVI-lea au interferat cu treburile interne ale Egiptului, şi pe care Egiptul le consideră inacceptabile. (Guardian)

Bill Clinton: Climatul politic american trebuie să se schimbe. Fostul preşedinte al SUA a declarat pentru BBC, în contextul tentativei de asasinare a unui parlamentar american, că nimeni nu doreşte să facă ceva ce ar încuraja un astfel de gest, dar retorica politică a început să scârţâie din balamale.Unii comentatori au sugerat că retorica politică otrăvită din SUA a contirbuit, într-o anumită măsură, la desfăşurarea atacului armat. În Tucson a fost organizată o slujbă religioasă în memoria victimelor din atacul de săptămâna trecută, la care au participat sute de oameni. Clinton a mai spus, în timpul unei vizite în Haiti, că a cerut Camerei Reprezenatnţilor să deschidă calea spre calmarea discursurilor politice. (BBC News)


China confirmă primul test al avionului de luptă secret pe care l-a construit. Preşedintele chinez Hi Jintao a confirmat în timpul unei discuţii cu secretarul american al apărării Robert Gates că ţara sa a încheiat, cu câteva ore înainte, prima testare a unui avion de vânătoare. Testul nu a fost aranjat să coincidă cu vizita oficialului american la Beijing,ci a fost o simplă coincidenţă. „L-am întrebat direct  pe preşedintele Hu despre avion şi mi-a spus că testul era deja planificat şi îl cred pe cuvânt pe liderul chinez, că n-a avut nimic de-a face cu vizita mea”, a spus Gates. Un oficial de la Pentagon a declarat pentru Reuters că preşedintele Hu şi alţi lideri civili ce luau parte la întâlnirea bilaterală păreau să nici nu ştie că testul a avut loc până când Gates a întrebat despre el. (Guardian)

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: