luni

29 aprilie, 2024

1 noiembrie, 2023

Țări din vestul UE, între care Germania, Franța, Spania și Portugalia, își intensifică presiunea pentru reforma Uniunii, în timp ce liderii se pregătesc să deschidă discuții oficiale de aderare cu Ucraina și Moldova luna viitoare.

Frica acestor state, scrie Politico, este că fără reformă, dar sub presiune favorabilă extinderii, UE ar putea aluneca într-o dinamică în care să ajungă la 30 sau mai mulți membri fără un plan coerent privind un mod de funcționare eficient, ceva care să semene cu Frankenstein sau – mai rău – cu Organizația Națiunilor Unite.

Germania lucrează la propuneri de reformă cu state membre dar și cu state candidate

”Trebuie să începem să cădem de acord asupra modelului de Uniune pe care ne-o dorim în viitor. Cum va arăta Uniunea cu mai multe state membre, mai mult decât atât, cu state membre mult mai diverse”, a declarat ministrul portughez pentru Afaceri Europene, Tiago Antunes.


Se lucrează acum pentru a formula propuneri comune de reformă, au declarat oficiali din cele patru țări. Joi, ministrul german de externe Annalena Baerbock va găzdui omologi din UE și din țările candidate pentru a lucra la astfel de propuneri, au declarat doi oficiali de la Berlin.

O săptămână până la publicarea raportului cu progresele candidaților la aderare

Impulsul pentru reforma UE vine cu doar câteva zile înainte ca Comisia Europeană să publice raportul privind progresul Ucrainei și al celorlalți membri aspiranți la aderare. Acest raport apare pe 8 noiembrie.

În acel document, spun oficiali și diplomați UE, Bruxelles-ul va recomanda deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina și Moldova – condiționat însă de aspecte „tehnice” în care țările candidate trebuie să înregistreze mai multe progrese. Domeniile sunt cunoscute: de la construirea unei justiții solide și independente, până la protejarea drepturilor minorităților și implementarea măsurilor anticorupție.

„Acestea nu vor fi avertismente minore, ci mari”, a susținut un oficial francez, adăugând: „Nu ar fi prima dată când Bruxellesul maschează implicațiile politice majore în detalii tehnice”.

Avertizare preventivă: Nu există cale rapidă de aderare


În mod similar, în invitația pe care Annalena Baerbock a adresat-o colegilor săi pentru conferința de joi, există avertismentul: „Nu poate exista o cale rapidă pentru nicio țară care dorește să se alăture Uniunii Europene. Atât actuale, cât și viitoarele state membre UE trebuie să se angajeze să se pregătească temeinic pentru provocările pe care le va aduce o UE cu peste 30 de membri.”

Avertismentul german prezintă public ceea ce diplomații din întreaga Uniune spun de luni de zile în reuniunile cu ușile închise.

Extinderea UE și reforma UE vor trebui să se miște „în tandem”, afirmă Tiago Antunes, care crede că acest principiu ar trebui să se regăsească în concluziile summit-ului liderilor din decembrie. „Ar trebui să avem o foaie de parcurs pentru reforme și pașii clari de extindere”, fiecare pas către extindere sincronizat cu un pas către reforma UE.

Reforma UE, varianta portugheză: O casă comună în care membri aleg singuri în ce camere intră

Portugalia a condus discuția cu privire la reformă cu propriile sale propuneri. La summit-ul liderilor de la Granada, de luna trecută, prim-ministrul António Costa le-a spus colegilor săi că noua Uniune ar trebui să devină o „clădire multifuncțională”.

Tiago Antunes a explicat expresia premierului său: Ideea de „clădire, de casă” este menită să clarifice că „nu există nicio ierarhie” – spre deosebire de „cercurile concentrice” propus de un grup de experți franco-german, despre care el spune că a provocat temerea unor țări că vor ajunge într-o ”Uniune de rang secund”.

„Există, evident, o zonă comună pe care o împărtășesc toate statele membre. Aceasta ar fi, cel puțin, piața unică, regulile de concurență, uniunea vamală, politica comercială”, a spus el.

„Dar am avea diferite politici la care statele membre să aleagă liber dacă aderă sau nu, pe baza liberului arbitru”, astfel am “pentru „a ”crea o Europă în care toată lumea să se simtă confortabil”.

Teoria zonei locative comune și a camerelor suplimentare

„Dacă doriți să vă integrați în continuare, intrați în mai multe săli și împărtășiți mai multe politici cu alte state membre. Dacă nu doriți să vă integrați atât de mult, atunci aveți doar această zonă comună și câteva alte camere în care doriți să participați.” Aceste camere suplimentare ar putea include o bază comună de impozitare a corporațiilor, vot cu majoritate calificată pentru politica externă, o mai mare solidaritate în ceea ce privește migrația și politicile de bunăstare.

Nenegociabil: „Valorile europene, statul de drept, democrația, drepturile fundamentale – acest lucru este incontestabil obligatoriu pentru toată lumea, este fundamentul casei”, a precizat Tiago Antunes.

Cum se plătește întreținerea

Costurile și beneficiile fiecărei ”camere” ar fi împărțite de statele membre care participă, a adăugat el.

Aderarea Ucrainei și a altor țări mai sărace va necesita noi surse de venit pentru UE, a avertizat și Portugalia, subliniind că aproape toate țările membre actuale vor deveni contributori neți la politica de coeziune, având în vedere imensele inegalități de venit cu noii aspiranți.

***

Articole recomandate:

Etichete: ,

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: