Gunther Oettinger „promovează linii de discurs care contravin atitudinii constructive şi echilibrate pe care ar trebui să o aibă un comisar european în raport cu un stat membru cu drepturi depline”, scrie ministrul român de Externe, Teodor Meleșcanu, referindu-se la declarații referitoare la România făcute de oficialul UE.
Într-o declarație citată de Politico.eu, comisarul a inclus România în rândul statelor care subminează UE și pun în ”pericol mortal” proiectul .
”În opinia mea, proiectul se confruntă cu un pericol mortal. Câțiva din interiorul Europei vor să o slăbească, chiar să o distrugă – Polonia, Ungaria, România, guvernul Italiei”, a spus Günther Oettinger la un eveniment organizat la Bruxelles, marți seara, de către o asociație germană a serviciilor de asistență socială.
Replica șefului diplomației românești, Todor Meleșcanu,a fost publicată joi, pe Facebook:
Ne exprimăm regretul că un membru al executivului european cu atâta experienţă, precum domnul Günther Oettinger, face declaraţii fără o acoperire bazată pe realitate.
Îi reamintim domnului Oettinger că nu este normal ca un comisar european să acuze state membre ale UE fără o documentare prealabilă serioasă.
Afirmaţiile publice făcute de domnul comisar Oettinger promovează linii de discurs care contravin atitudinii constructive şi echilibrate pe care ar trebui să o aibă un comisar european în raport cu un stat membru cu drepturi depline.
România a fost şi rămâne unul dintre cele mai pro-europene state din Uniunea Europeană”, iar integrarea europeană şi euro-atlantică sunt ”un proiect de ţară sprijinit de toate forţele politice şi de întreaga societate românească”, mai spune ministrul.
”În cei mai bine de 10 ani care au trecut de la aderarea la Uniunea Europeană, România a dovedit entuziasm şi un sprijin continuu şi neechivoc pentru o Uniune puternică, stabilă şi prosperă. Asigurăm partenerii noştri europeni că această poziţie a României nu s-a schimbat şi că suntem pregătiţi pentru a prelua preşedinţia Consiliului Uniunii Europene ferm conştienţi de responsabilitatea pe care o avem şi dornici să demonstrăm că Europa poate fi şi mai puternică decât este astăzi”, a mai scris Teodor Meleşcanu.
Se conturează o nouă atitudine a Bruxellesului: Fără concesii pentru statele care încalcă principiile și valorile europene
Derapajele unor state membre, măsurile ale acestora cu impact asupra statului de drept, sunt subiecte abordate tot mai des de oficiali occidentali și anunță o schimbare de atitudine, fără concesii, din partea principalilor finanțatori UE.
Ministrul de Externe Jean-Yves Le Drian declara și el, la sfârșitul lunii august, că Parisul refuză să mai finanțeze Europa populistă, referindu-se la aceleași state enumerate în discursul lui Gunther Oettinger.
“Nu suntem gata să continuăm să plătim pentru această Europă, acest lucru trebuie spus clar”, le-a cerut Le Drian ambasadorilor, la întâlnirea anuală cu ambasadorii francezi.
Cele mai dure referiri au fost făcute la adresa țărilor ce utilizează din abundență fondurile UE, însă nu respectă normele și valorile UE.
“Fiecare stat membru are dreptul de a alege conducătorii pe care și-i dorește. Dar viziunea noastră asupra Uniunii nu se potrivește cu guvernele care nu respectă principiile fundamentale și nu se simt în niciun fel legate de solidaritatea comunitară”, a mai spus ministrul francez.
El a adăugat că aceste state au în principiu “o abordare utilitară față de Uniune și aleg doar ceea ce este în interesul lor, mai ales atunci când vine vorba de transferuri de bani”.
“Nu suntem gata să continuăm să plătim pentru această Europă, acest lucru trebuie spus clar”, a subliniat el.