luni

15 iulie, 2024

27 mai, 2019

„Cer scuze tuturor românilor din Diaspora care nu au putut să-și exercite dreptul de vot sau care au fost obligați să stea la coadă ore întregi pentru a putea vota (…) am dispus o anchetă în țările în care s-au semnalat situații regretabile, pentru a stabili cauzele și măsurile necesare pentru a evita repetarea unor asemenea evenimente”, a transmis Teodor Meleșcanu, luni, printr-un comunicat de presă.

Zeci de mii de români aflați în străinătate nu au reușit să voteze, deși au stat ore în șir la cozile secțiilor de votare, o situație ce s-a repetat după alegerile de la prezidențialele din 2014.

Coaliția PSD  – ALDE este acuzată că a încercat din nou să împiedice exprimarea votului celor plecați, care sunt în mod tradițional împotriva PSD.


A votat duminică, în străinătate, un număr record de cetățeni români – 375.219 persoane. Rezultatele finale arată că preferințele acestor alegători s-au distribuit astfel:

  • USR-PLUS – 43.56%
  • PNL -31.95%
  • PMP – 8.06%
  • George Simion – 3.28%
  • PRO Romania – 2.54%
  • PSD – 2.42%

Comunicatul în care Teodor Meleșcanu își cere scuze pentru aglomerația de la stațiile din Diaspora:

Doresc să-mi exprim regretul și să cer scuze tuturor românilor din Diaspora care nu au putut să-și exercite dreptul de vot sau care au fost obligați să stea la coadă ore întregi pentru a putea vota.

În pofida măsurilor luate de Ministerul Afacerilor Externe privind creșterea numărului secțiilor de votare din străinătate, care au ajuns la 441, procesul de votare în mai multe state, în special în Europa, nu s-a desfășurat în condiții bune sau satisfăcătoare. În consecință, am dispus o anchetă în țările în care s-au semnalat situații regretabile, pentru a stabili cauzele și măsurile necesare pentru a evita repetarea unor asemenea evenimente.


Ministrul ALDE anunță, de asemenea, că a solicitat elaborarea în regim de urgență a unei analize la nivelul Ministerului Afacerilor Externe, „pentru identificarea de soluții concrete și propuneri de modificări legislative care să contribuie la dezvoltarea unui sistem de votare adaptat nevoilor Diasporei”.

Reamintim că au existat zoi de mii de persoane la secții precum cele din Roma, Londra, Dublin, Roma, Offenbach  Antwerp, Amsterdam, Lille, Berlin și Regensburg.

MAE a solicitat în scris Biroului Electoral Central prelungirea programului de vot, după ora 21.00, pentru ca cei aflați la rând în curțile ambasedelor, consulatelor etc să voteze, însă BEC a respins solicitarea, întrucât legea impune existența unei legi sau OUG pentru aceasta.

Comisia Europeană: Organizarea alegerilor este responsabilitatea autorităților naționale

Comisia Europeană a reacționat luni, din cauza celor întâmplate la secțiile din Diaspora, și a avertizat autoritățile naționale că sunt obligate să îi informeze pe alegătorii naționali din statele UE în timp util și într-o manieră adecvată despre condițiile și modalitățile detaliate de exercitare a dreptului lor de vot.

„Organizarea alegerilor este responsabilitatea și competența autorităților naționale. În ceea ce privește alegerile europene, normele UE (Directiva 93/109 / CE) impun statelor membre să se asigure că resortisanții UE își pot exercita efectiv dreptul de vot. Autoritățile naționale sunt obligate să informeze pe alegătorii naționali din UE în timp util și într-o manieră adecvată despre condițiile și modalitățile detaliate de exercitare a dreptului lor de vot”, a precizat un purtător de cuvânt al CE.

Comisia mai spune că, la fel ca în cazul alegerilor europene anterioare, va elabora un raport de evaluare a modului în care s-au desfășurat alegerile în toate statele membre, pentru a fi trase învățămintele.

Petiție pentru demiterea ministrului Meleșcanu

O petiţia online iniţiată de comunitatea Declic prin care se cere demisia ministrului de Externe, Teodor Meleşcanu, a fost inițiată duminică, „pentru sabotarea, încă o dată, a românilor de peste hotare şi a dreptului acestora de a vota”, a fost semnată de peste 84.000 de persoane.

„Noi, semnatarii petiţiei şi români cu drept de vot, îi cerem demisia lui Teodor Meleşcanu, ministrul Afacerilor Externe şi responsabil pentru organizarea alegerilor în diaspora. Cerem demisia pentru sabotarea, încă o dată, a românilor de peste hotare şi a dreptului acestora de a vota. Vă îndemnăm să vă daţi demisia urgent, pentru că sunteţi incompetent”, se arată în textul petiţiei

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: