vineri

19 aprilie, 2024

7 aprilie, 2019

Economia globală a intrat într-o „încetinire sincronizată”, tendință care va fi dificil de inversat în 2019, potrivit indicelui Brookings-FT Tracking Index for the Global Economic Recovery (Tiger), elaborat de think-tank-ul Brookings Institution și de Financial Times (FT).

Indicatorii de sentiment economic din econoniile dezvoltate, ca și din cele emergente s-au deteriorat începând din toamna trecută, sugerând că economia globală și-a pierdut impulsul de creștere și că are nevoie de noi titpuri de stimuli economici.

Totodată, aceeași perspectivă de înrăutățire a determinat-o pe Christine Lagarde, directorul general al FMI, să declare că Fondul va anunța reducerea prognozele de creștere săptămâna următoare. Și Organizația Mondială a Comerțului și-a revizuit în scădere estimările, amintește FT.


Avertismentele citate vin după ce mai mulți indicatori economici din ultimele șase luni au proiectat aceeași perspectivă dezamăgitore atât pentru SUA, China cât și pentru Europa.

„Natura încetinirii ritmului de încetinire emnință economiile în următorii ani, având în vedere constrângerile actuale privind politicile macroeconomice care ar putea stimula creșterea economică”, a declarat profesorul Eswar Prasad de la Brookings Institution, citat de FT.

Indicele Tiger

Brookings-FT Tracking Index for the Global Economic Recovery (Tiger) compară indicatorii în termeni reali ai activității economice, ai piețelor financiare și de încredere a investitorilor cu mediile istorice pentru economia globală și pentru fiecare țară în parte.

Indicațiile principale ale indicelui arată o scădere semnifictivă în anul trecut și sunt la cele mai scăzute niveluri din 2016 încoace, atât pentru economiile vansate cât și poentru cele emergente.


Indicele a scăzut din cauza datelor care indică că activitatea economică a fost mai slabă, cu țări ca Italia, care a căzut în recesiune, sau ca Germania, care evitat-o la limită, și cu economia americană care pierde din viteză, pe măsură ce se slăbesc efectele relaxării inițiată de Admionistrația Trump.

Chiar dacă sentimental economic rămâne ridicat în economiile dezvoltate, s-a diminuat, iar în economiile emergente s-a prăbușit mult sub nivelurile normale, de teama sfârșitului probabil a seriei de creșteri rapide ale Chinei.
Indicatorii privind Europa sunt și ei dezamăgitori, potrivit sursei citate, iar India iese în evidență ca o excepție de la tendința de încetinire, încă stimulată fiscal și monetar înaintea alegerilor de la sfârșitul acestei luni.

„Tensiunile comerciale dintre SUA și China ar putea lăsa o cicatrice durabilă în economia globală. Incertitudinea subminează încrederea în afaceri și descurajează investițiile private, cu implicații asupra creșterii productivității pe termen lung „, a adăugat Eswar Prasad.
Și orice slăbiciune ar putea fi amplificată de incapacitatea celor ce fac politicile economice de a oferi stimulente eficiente.
„Este probabil ca nivelurile înalte ale datoriei publice să limiteze capacitatea economilor avansate de a contracara încetinirea doar cu ajutorul stimulentelor fiscale”, a mai spus expertul citat.
Forța politicii monetare „rămâne limitată în multe economii avansate, unde ratele dobânzilor sunt aproape sau sub zero, în timp ce alte acțiuni neortodoxe ale politicii monetare prezintă riscuri semnificative și pierderi incerte”, mai amintește Eswar Prasad.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: