miercuri

6 decembrie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

3 ianuarie, 2017

mckinsey-sondaj-coverDirectorii de vârf ai companiilor lumii sunt îngrijorați de efectele tranziției dintre liderii politici ai unor țări de mare importanță pentru economia globală, dar și de perspectiva dificutăților protecţioniste, cu care schimburile comerciale s-ar putea confrunta în 2017, potrivit sondajului pe decembrie al firmei de consultanţă McKinsey.

McKinsey este o companie globală, deţinută de peste 1.400 de parteneri din toată lumea şi pentru care lucrează mai mult de 10.000 de consultanți și aproape 2.000 de analişti. Firma lucrează pentru companii şi organizaţii publice sau private din lumea întreagă.

Instabilitatea geopolitică și liderii lumii

Potrivit percepției managerilor de vârf ai lumii, riscul instabilității geopolitice, respectiv riscul implicat de tranziția conducerilor politice din mai multe țări se află la vârful clasamentului amenințărilor la adresa creșterii economice globale.


Numai în Europa vor avea loc alegeri  în Germania, Franţa şi Olanda.

mckinsey-sondaj-riscuri-asupra-cresterii-globale

47% dintre directorii chestionaţi de McKinsey se tem de efectele instabilităţii geopolitice, dar proporţia acestora a fost mare mai tot timpul anului trecut şi a fost chiar mai mare în sondajul din septembrie (50%).

Riscul tranzițiilor politice dificile a crescut de la 19% în sondajul din mai, la 45 % din totalul respondenților la sondajul din decembrie, adică de peste e două ori mai mulţi manageri de top au luat în serios această amenințare acum.

Comerțul


Încetinirea creşterii în comerțul mondial este invocat ca un risc pentru creșterea globală de 40 % din respondenți în sondajul din decembrie, față de 28% în luna septembrie.

Este cea mai mare proporție înregistrată de când McKinsey a început să pună această întrebare, în luna martie a acestui an.

Grija managerilor de top ai lumii privind creșterea mai redusă a comerțului mondial coincide cu revizuirea de către Organizației Mondiale a Comerțului (WTO) a ratei de creștere pentru 2016 la 1,7 % faţă de prognoza de 2,8 % din luna aprilie.

Este cea mai mică rată de creştere a comerţului global înregistrată după criza financiară, notează traportul McKinsey.

mckinsey-sondaj-scadere-comert-mondial

Nu întâmplător, în ultima parte a anului trecut, alegerile prezidențiale din SUA au fost câștigate, inclusiv în urma unui discurs considerat izolaționist, de candidatul Donald Trump.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

A apărut nr. 80 (al 21-lea, socotindu-se în sens invers)

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: