miercuri

24 aprilie, 2024

7 noiembrie, 2016

internet-cabluri-intrareAutoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) „va organiza o consultare publică privind alocarea de spectru radio suplimentar pentru comunicații de bandă largă în benzile de 450 MHz, 700 MHz, 800 MHz, 1.500 MHz, 2.600 MHz și 3,4 – 3,8 GHz”, potrivit planurilor ANCOM pe 2017, recent publicate.

Planurile ANCOM se inserează între obiectivele Comisiei Europene care promovează „viziunea unei societăți europene a gigabiților, în care disponibilitatea și penetrarea pe piață a rețelelor de foarte mare capacitate permit atât utilizarea pe scară largă, cât și dezvoltarea de produse, servicii și aplicații în cadrul pieței unice digitale”, potrivit unui raport CE din septembrie.

Pe de altă parte, reţelele cu acoperire restrânsă sau (ceea ce încă se mai numesc…) „reţelele de cartier” au continuat să prolifereze, din moment ce ANCOM simte nevoia unui nou inventar al acestora inclusiv.


„ANCOM va continua realizarea inventarului național al rețelelor publice de comunicații electronice și a elementelor de infrastructură asociate acestora, va realiza un punct unic de informare și va stabili tarifele maxime pentru exercitarea dreptului de acces pe proprietatea publică”, spune comunicatul Autorităţii citate.

Reţelele de cartier au continuat să apară şi chiar să se şi dezvolte, în ciuda expansiunii marilor furnizori precum UPC, Telekom şi RCS&RDS.

Numai în Bucureşti funcţionează mai multe zeci de reţele de cartier de diverse dimensiuni (circa 100 în 2014). de la reţele de bloc, care au rămas cu 15 – 20 de abonaţi, până la reţele cu câteva mii de abonaţi, potrivit unor surse citate de Economica.net. Printre cele mai mari din Capitală ar fi MITnet.

Mai există alte numeroase rețele cu acoperire în mediul rural.


Majoritatea reţelelor de cartier s-au coalizat într-o asociaţie non profit numită Interlan. Recent, în 12 Octombrie 2016, Interlan a organizat „evenimentul RONOG, la care au participat atât operatori şi invitaţi din România cât şi din regiune. În cadrul evenimentului au fost dezbătute subiecte privind direcţiile de dezvoltare a internetului, gestionarea şi alocarea resurselor, noile tehnologii şi aplicaţii din industria de comunicaţii”, potrivit unui comunicat Interlan.

În planul său de acţiuni pe 2017, ANCOM mai urmăreşte, printre altele, reducerea costurilor cu dezvoltarea rețelelor şi va revizui piețele relevante corespunzătoare serviciilor de transmisie în format analogic prin intermediul sistemelor radioelectrice terestre a serviciilor publice de programe de televiziune și de radiodifuziune.

ANCOM va revizui şi tarifele serviciilor auxiliare de interconectare furnizate la un punct de interconectare și va stabili cerințele tehnice standard asociate interconectării bazate pe IP, pentru furnizarea serviciului de terminare a apelurilor (VoIP).

„Necesitatea de a asigura premisele pentru creșterea competitivității rețelelor dictează majoritatea proiectelor pe care ANCOM le are în vedere pentru 2017, și anume rețelele mai competitive sunt cele care livrează servicii mai performante și se extind mai repede în căutarea de noi clienți”, a declarat Cătălin Marinescu, președintele instituţiei, în comunicatul citat.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: