fbpx Modifica setari cookieuri

Chestiunea

Radiografia creditării corporate: Agricultura, a treia cea mai rapidă creștere – Comerțul surclasează Industria și devine cel mai mare client al sistemului bancar

Agricultura a consemnat al treilea cel mai rapid ritm de creștere al creditării, în vreme ce scăderea împrumuturilor acordate industriei prelucrătoare a permis companiilor din… Mai mult

22.09.2020

Chestiunea

Am devenit piață emergentă: cum procedăm?

Promovarea la statutul de piață de capital emergentă a Bursei de Valori București (BVB) a României este comparată ca importanță cu însăși reînființarea bursei acum… Mai mult

21.09.2020

La obiect

Pilonul II, în revenire semnificativă: Pragul de 8 milioane de participanți la sistemul de pensii private a fost depășit

Activul net al fondurilor private din pilonul II a revenit pe o creștere semnificativă după ce fusese afectat de declanșarea epidemiei mondiale. De la circa… Mai mult

21.09.2020

La obiect

Băncile au raportat 14 incidente majore de funcționare a sistemelor de plăți în 2020 / Infrastructura IT – o vulnerabilitate în contextul avansului bankingului online

În ultimele șase luni, băncile din România au raportat un număr de 14 incidente majore de funcționare a sistemelor de plăți și a instrumentelor de… Mai mult

21.09.2020

Tehnologiile blockchain pregătesc schimbarea lumii. Modelele de afaceri se transformă – în comerț, energie, pieţele financiare

de Adrian N Ionescu , 1.5.2018

Tehnologia blockchain este departe de a se limita la emiterea și folosirea criptomonedelor pe scară largă şi va schimba economiile lumii prin expansiunea în multe alte domenii.

Valoarea afacerilor bazate pe blockchain din diferite domenii va fi de ordinul trilioanelor de dolari, potrivit Bloomberg.

Tehnologia blockchain ar putea deveni o strategie prioritară (mainstream) în cinci până la 10 ani , potrivit unui studiu al firmei de cercetare Gartner, citat de Thomson Reuters.

Pe de altă parte, guvernul român a decis să nu întârzie și mai mult semnarea declaraţiiilor comune ale ţărilor UE privind cooperarea în domeniul inteligenței artificiale și devoltarea tehnologiei blockchain la nivel european.

UE vrea să finanțeze cu un miliard de euro dezvoltarea în aceste domenii, iar România rămăsese una dintre cele câteva țări membre care nu semnaseră.

Viitorul blockchain

Aplicabilitatea blockchain sau a tehnologiilor similare va transforma modelele de afaceri în numeroase domenii:

 • tranzacțiile financiare și comerciale (mai ales în mari noduri logistice cum sunt porturile),
 • schimbarea rețelelor energetice,
 • tranzacțiile imobiliare și cadastru,
 • furnizarea de date,
 • alte sisteme de plăți,
 • serviciile pentru marele public, administrative sau private (de la vamă până la catering).

Numai în materie de comerț internațional sistemul ar putea genera un plus de un trilion de dolari, ca urmare a progreselor de comunicare și în administrarea frontierelor, potrivit datelor Forumului Economic Mondial, citate de Bloomberg.

Ce este

Tehnologia blockchain produce, în fapt, un registru digital descentralizat (ţinut de fiecare din participanți), care stochează anumite informaţii despre tranzacții sau date, ce nu mai pot fi modificate ulterior.

Schema funcţionării tehnologiei în cazul sistemelor de plăţi este similară şi în alte aplicaţii:

Informaţia introdusă este criptată în formule matematice şi fiecare formulă matematică autentifică şi validează o altă formulă matematică ce conţine alte date criptate la rândul lor.

Platforme de tranzacţii comerciale

Tehnologia este pe cale să producă „o revoluție în comerțului mondial la o scară nevăzută de la trecerea la containere standard în anii 1960 – schimbarea care a premers globalizarea”, scrie Bloomberg.

Reducerea drastică a birocraţiei prin dispariţia a milioane de documente şi, mai ales, eficienţa prin reducerea timpului de livrare efectivă sunt principalele avantaje.

„Zeci de linii de transport maritim și mii de companii aflate în legătură în întreaga lume – inclusiv producătorii, băncile, asigurătorii, brokerii și autoritățile portuare – va trebui să elaboreze un protocol care să integreze toate noile sisteme pe o vastă platformă”, potrivit sursei citate.

O experienţă – pilot

Recent, au fost realizate cu succes primele tranzacţii-pilot în timp real între clienţi corporativi pe platforma globală Batavia de finanţare a schimburilor comerciale, bazată pe tehnologia blockchain.

Platforma a fost dezvoltată de către un consorţiu alcătuit din Bank of Montreal (BMO), CaixaBank, Commerzbank, Erste Group, IBM şi UBS.

Tranzacţiile au vizat livrări de:

 • autovehicule exportate din Germania în Spania
 • materii prime textile pentru producţia de mobilier exportate din Austria în Spania.

Reţele energetice

Rețelele energetice se vor confrunta la rândul lor cu provocarea blockchain, de exemplu sub presiunea folosirii de către consumatori, inclusiv a alimentării cu energie regenerabilă.

Există deja precedente:

 • O municipalitate din SUA (Burlington, Vermont) ar putea fi cea dintâi care va folosi tehnologia blockchain pentru a administra cererea și oferta de energie în timp real.
 • Două firme germane și IBM lucrează chiar la proiectul unei rețele virtuale care, aplicând tehnologia blockchhain, să stocheze energia produsă de fermele eoliene în mii de acumulatoare din nordul Germaniei.

Astfel de eforturi ar putea elimina necesitatea unor noi linii electrice de care depind utilitățile, observă Bloomberg.

Tranzacțiile energetice fac obiectul a numeroase proiecte blockchain pilot.

 • Microrețele energetice au fost instalate în Brooklin (New York, încă din 2016) și
 • în Houston, unde un grup de întreprinderi își folosesc astfel propriile resurse pentru a aface față volatilității prețului electricității.

Piețele financiare

Mari instituţii financiare ale lumii, private sau naţionale cercetează tehnologia, în ciuda controverselor sau chiar a respingerii bitcoin, moneda virtuală prin care blockchain şi-a câştigat notorietatea globală, potrivit unei sinteze Riscograma.

Mari bănci centrale şi-au arătat interesul de a cerceta aplicabilitatea blockchain în diferite scopuri:

 • să emită propriile criptomenede ca să ţină sub control fenomenul (Banca Angliei),
 • să susţină statutul convertibilitatea propriei monede tradiţionale (Banca Poporului din China, Banca Rusiei),
 • să experimenteze tranzacţiile cu marile bănci ale lumii (Reserve Bank of Australia)
 • Membrii ai conducerii Federal Reserve din SUA cred că blockchain ar putea duce la cea mai profundă transformare a sistemului financiar de după anii ’70, iar
 • cei ai Băncii Centrale Europene – că „adevărul e undeva la mijloc (…), între panaceu și foc de paie”.

Băncile lumii sunt departe de a ignora fenomenul:

 • 42 de bănci comerciale mari ale lumii au format un consorțiu de dezvoltare și cercetare blockchain (Goldman Sachs, JP Morgan, Citi, Bank of America, Société Générale UBS, credit Suisse, RBS, BNP Paribas, HSBC, Barclays, Nomura, Deutsche Bank, Société Générale, Unicredit și ING printre ele).
 • Vicepreședintele Sberbank, cea mai mare bancă din Rusia, prevestește dispariția băncilor în doar 10 ani ca urmare a tehnologiei blockchain.
 • Câteva bănci poloneze mari susțin Billon, un sistem de plată blockchain reglementat și fixat la paritate unu la unu cu zlotul polonez.

UE

UE vrea să investească peste 1 miliard de euro până în 2020 în supercomputere, inteligența artificială și tehnologia blockchain pentru a ține pasul cu SUA și China.

Comisia Europeană a anunțat în luna februarie din acest an că finanțează din 2013 proiecte în domeniul tehnologiei blockchain prin programele de cercetare ale Uniunii Europene PC7 și Orizont 2020.

Până în 2020, va finanța proiecte care ar putea fi bazate pe tehnologiile blockchain, în valoare de până la 340 de milioane euro.

Guvernul a adoptat marți un Memorandum privind aprobarea semnării de către România a declarațiilor propuse de către Comisia Europeană pentru dezvoltarea noilor tehnologii, anume: cooperarea în domeniul inteligenței artificiale; lansarea radarului privind inovarea și devoltarea tehnologiei blockchain la nivel european, potrivit purtătorului de cuvânt al Guvernului.

România, Cipru, Croația și Grecia nu se alăturaseră celor 24 de țări membre UE plus Norvegia, care semnaseră în 10 aprilie, la Bruxelles declarația de cooperare în domeniul Inteligenței Artificiale (AI)

România nu a făcut parte nici din cele 22 de țări membre UE care au agreat să sprijine tehnologia blockchain.

Între timp, un român de 25 de ani pe nume Dumitru Bereștean a apelat la Programul Start-Up Nation, de la care a primit 200.000 de lei, pentru echipamentele IT cu care va dezvolta software pentru aplicații blockchain, potrivit start-up.ro.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 1.5.2018

Lăsați un comentariu


Stiri

BEC a anulat alegerile organizate în Moldova Nouă – candidatura celui care a câștigat primăria nu era validă, alegeri noi pe 11 octombrie

Razvan Diaconu

Biroul Electoral Central (BEC) a dispus anularea alegerilor pentru funcţia de primar al oraşului Moldova Nouă din judeţul Caraş Severin şi reluarea scrutinului, după ce… Mai mult

Europa

Consiliul European la Bruxelles: dosarele fără unanimitate și agenda președintelui Iohannis

Victor Bratu

Liderii UE se întâlnesc în persoană la Bruxelles, joi și vineri, în încercarea de a debloca decizii de politică externă- sancțiunile împotriva Belarus și relația… Mai mult

Stiri

Alianța Producătorilor de Film a devenit membru al Confederației Patronale Concordia

Vladimir Ionescu

Confederația Patronală Concordia anunță joi că Alianța Producătorilor de Film, organizație ce reunește în prezent 45 de companii de producție cinematografică, a devenit membru al… Mai mult

Stiri

Rezervele valutare au scăzut cu 3,2 miliarde de euro în septembrie

Vladimir Ionescu

Rezervele valutare ale României au scăzut cu 3,17 miliarde de euro în septembrie, la 32,28 miliarde de lei, ca urmare a rambursării unor împrumuturi în… Mai mult

Europa

Noi restricții și măsuri anti-Covid în UE / În Cehia, alegătorii aflați în carantină votează din mașină

Iulian Soare

Cehia și Slovacia reinstituie starea de urgență, cu reguli asemănătoare celor din prima perioadă de lockdown, dar nu la fel de dure, Madridul a intrat… Mai mult

Stiri

SUA se pregătește să arunce în joc încă 1,5 trilioane de dolari pentru sprijinul economiei

Raluca Florescu

Administrația Trump a propus miercuri o nouă schemă de sprijin financiar pentru economie, în valoare de  1,5 trilioane de dolari, din care 20 de miliarde… Mai mult

Europa

Bizarul Raport pe Statul de drept în UE: Bulgaria, România și Austria au mai multe probleme decât Ungaria

Iulian Soare

Mai multe țări din Uniunea Europeană nu reușesc să atingă standardele minime ale blocului referitoare la principiile fundamentale ale statului de drept, inclusiv independența judiciară,… Mai mult