Noul executiv al Uniunii Europene vrea să înființeze un fond de 100 miliarde euro cu ajutorul căruia să ”crească” noii ”campioni europeni” care să fie capabili să înfrunte marile companii americane sau chineze, precum Apple, Huawei, Google sau Alibaba.
Propunerea înființării așa-numitului ”Fond pentru Viitorul Europei” se regăsește într-o colecție de planuri – obținută de Politico – concepute de tehnicieni de la Bruxelles pentru noua Comisie Europeană a Ursulei von der Leyen, care își începe mandatul la 1 noiembrie.
Proiectele adunate într-un document de 173 de pagini sunt variate – mergând de la instalarea de stupi pe acoperișurile clădirilor publice până la restricții severe impuse social media, ideea majoră fiind cea a construirii unei Europe puternic defensive, care să fie capabilă să adopte sancțiuni economice dure împotriva Washington sau Beijing în timp ce finanțează dezvoltarea companiilor autohtone.
Propuneri de finanțare a fondului
”Apariția și dominația concurenților privați din afara UE, care dețin mijloace financiare fără precedent, are potențialul de a elimina dinamica inovativă existentă și poziția industriei UE în anumite sectoare”, se afirmă în sprijinul înființării noului fond. Experții europeni au identificat Google, Apple, Facebook, Amazon, Microsoft, Baidu, Alibaba și Tencent între companiile cărora trebuie să li se opună un rival european. ”Europa nu are asemenea companii”, arată documentul
Potrivit proiectului, fondul va fi înființat cu bani de la bugetul UE și cu finanțare privată, în primă fază ținta fiind de 100 miliarde euro.
Pe componenta de finanțare publică, noul fond ar folosi parte din bugetul UE alocat pentru capitalul de risc, finanțarea cercetării și dezvoltarea regională. Fondul ar fi supravegheat de către Direcția generală cercetare, în colaborare cu alte cinci direcții, inclusiv cele care acoperă bugetul și serviciile financiare.
Spre deosebire de actualele fonduri deținute de UE destinate cercetării și dezvoltării, investițiile noului fond s-ar face direct în capitalurile companiilor – semn că Bruxelles-ul are planuri pe termen lung în ceea ce privește dezvoltarea ”campionilor europeni”.
Comisia este sfătuită să „iasă la bătale”
Comisia este sfătuită să își dubleze efortul de susținere a dezvoltării companiilor autohtone cu politici comerciale mult mai dure, care vizează rivalii chinezi și americani.
În ceea ce privește combaterea amenințărilor venite din partea lui Donald Trump, tehnocrații europeni propun un nou cadru, extrem de agresiv, de impunerea unilaterală de tarife Statelor Unite. Aceste măsuri de apărare comercială neortodoxe – denumite „Regulament de aplicare” – sunt justificate de cei care le susțin prin aceea că Bruxelles-ul trebuie să elaboreze contramăsuri de pregătire în situația în care Donald Trump reușește să distrugă în acest an principala curte de arbitraj comercial, a Organizației Mondiale a Comerțului (OMC).
Fără această plasă de siguranță de la Geneva, care soluționează azi disputele comerciale, tehnicienii europeni susțin că noua Comisie von der Leyen ar avea nevoie de o strategie de răspuns la tarifele lui Donald Trump în afara cadrului obișnuit al OMC, pentru a evita revenirea ”legii junglei” în relațiile comerciale internaționale.
În ceea ce privește China, Comisia este sfătuită să ”strângă șurubul” și să înceapă să blocheze accesul companiilor chineze la marile licitații europene, penalizându-le astfel pentru subvențiile neconforme cu regulamentele UE pe care aceste companii le primesc din partea guvernului de la Beijing, subvenții care le permit acestor companii să ofere prețuri sub cele practicate în UE.