Președintele Consiliului European, Charles Michel, și președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, au discutat luni seara, două ore, cu președintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan- o întrevedere pe care liderii europeni au descris-o drept ”un pas crucial către clarificarea oricăror diferențe de viziune” în special în privința crizei migranților de la granița Turciei cu Grecia.
Și, chiar mai important, au spus oficialii UE, părțile revin acum la canalele oficiale de comunicare.
”A fost important cu această ocazie să schimbăm păreri pe diferite subiecte legate de relația dintre Turcia și Uniunea Europeană. Am avut ocazia să împărtășim opiniile noastre diferite”, a afirmat Charles Michel, citat de Politico.
Ceea ce nu a fost deloc clar după întâlnirea organizată la Bruxelles a fost cât de mulți bani – dacă este cazul – este UE pregătită să plătească peste cele 6 miliarde de euro, alocate în baza acordului de migrație din 2016, pentru a ajuta guvernul lui Erdoğan să gestioneze cele aproape 4 milioane de sirieni care trăiesc acum în Turcia.
Sau dacă Uniunea este dispusă să relaxeze regimul vizelor de călătorie pentru cetățenii turci și să grăbească accesul Turciei în Uniunea vamală – așa cum s-a așteptat Ankara după semnarea acordului pe migrație.
Până în prezent, UE a plătit Turciei aproximativ 3 miliarde de euro, iar negocierea altor înțelegeri a fost blocată din cauza derapajelor de la democrație ale regimului de la Ankara.
Criza migranților provocată de Turcia la granița cu Grecia
Acordul pe migrație a fost la un pas de a fi denunțat de Ankara după ce, luna trecută, 33 de militari turci au fost uciși ca urmare a unui raid aerian în Idlib, Siria, incident ce l-a determinat pe Recep Erdoğan să își concretizeze repetatele amenințări că își va deschide granița vestică pentru refugiați dacă nu primește măcar suport politic european pentru acțiunile militare din Siria.
Decizia Turciei a provocat puternice îngrijorări la Bruxelles, care s-a temut că s-ar putea repeta o criză a migrației de dimensiunea celei din 2015, și a generat o vizită surpriză a lui Charles Michel și a Ursulei von der Leyen la granița turco-greacă într-o mișcare de solidaritate cu Grecia.
Imediat după această vizită, președintele Consiliului a mers la Ankara, acolo unde Recep Tayyip Erdoğan nu a înțeles corect mesajul transmis de liderii UE și a încercat să pună presiune suplimentară pe grănicerii greci, migranții fiind îndrumați spre frontieră chiar de poliția turcă.
Abia la sfârșitul săptămânii trecute, președintele Erdoğan a înțeles exact poziția UE și a ordonat Gărzii de coastă să reia misiunile de interceptare a vaselor care transportă migranți prin Marea Egee, sperând că măsura îi va facilita o înțelegere cu UE în cadrul negocierilor de luni.
Nici NATO…
Recep Tayyip Erdoğan a căutat și suportul NATO pentru acțiunile militare din Siria în cadrul vizitei sale la Bruxelles, suport pe care însă nu l-a obținut.
Surse politice afimă că nici în discuțiile cu liderii instituțiilor UE președintele Turciei nu a înregistrat un succes notabil. Turcia este frustrată că cele 6 miliarde de euro promise prin acordul din 2016 nu le primește direct, ci reprezintă finanțare pentru proiecte în beneficiul migranților, multe dintre acestea fiind derulate de ONG-uri.
Președinții Consiliului și al Comisiei au căzut de acord cu președintele Turciei să constituie urgent o comisie de analiză a stadiului implementării acordului pe migrație, comisie condusă de reprezentanții diplomatici ai părților, Josep Borrell și Mevlüt Çavuşoğlu, care să identifice toate neînțelegerile generate de implementarea acordului și să găsească o cale de rezolvare.
Charles Michel și Ursula von der Leyen au mai promis să pună în discuția liderilor UE, la summit-ul care se va organiza la final de martie, problema relațiilor cu Turcia și a căilor de rezolvare a problemei vizelor și a accesului în Uniunea vamală.