UE este pe cale să accepte ca țările membre să stabilească sisteme proprii de taxare a serviciilor giganților digitali, dacă nu se va ajunge la un acord la nivelul G20 și al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE).
Uniunea Europeană își dorește ca liderii financiari ai lumii să facă o prioritate de vârf, în acest an, din încheierea unui acord privind impozitarea giganţilor din industria digitală, precum Google, Amazon şi Facebook, potrivit unui document citat de Reuters.
Miniştrii de Finanţe şi guvernatorii băncilor centrale din cele mai mari 20 de economii ale lumii (G20) se întâlnesc pe 22-23 februarie, la Riad, pentru a discuta, printre altele, despre rolul OCDE privind regulile de taxare fiscală.
Urmează ca, la OCDE, să se ajungă, până la începutul lunii iulie, la un acord asupra elementelor tehnice privind cât de mult și unde vor plăti taxele marile companii de tehnologie, iar acordul integral să fie finalizat până la sfârşitul anului 2020, pentru a se evita escaladarea tensiunilor pe această temă.
„Avem nevoie să acordăm cea mai mare prioritate găsirii unor soluţii globale pentru problemele impozitării economiei digitale, ca și ale celor rămase nerezolvate privind a erodării bazei de impozitare a profiturilor și ale transferului (internațional al) acestora”, se spune în documentul citat, care prezintă poziţia tuturor statelor membre ale UE din G20, plus Marea Britanie.
UE se aşteaptă „la soluţii globale ambiţioase, corecte, eficiente, non-discriminatorii şi fezabile. Ne vom dubla eforturile pentru ajunge la o soluţie consensuală, pentru a atinge acest obiectiv în 2020”, arată documentul.
Europa exercită de mai mult timp presiuni pentru a determina marile grupuri de tehnologia informației, care obțin profituri uriașe pe internet, să plătească taxe acolo unde îşi vând serviciile şi nu în paradisurile fiscale alese în mod deliberat, potrivit așa numitei politici de „optimizare fiscală agresivă”.
Angrenați în politica de a găsi finanțare pentru programele aferente schimbărilor climatice și a celor de diminuare a diferențelor de bunăstare dintre cei cele 27 de țări ale blocului comunitar, politicienii UE sunt nemulțumiți că grupuri precum Google, cu un venit anual de peste 160 de miliarde de dolari, se bucură de o rată de taxare de i sngură cifră pe profiturile obținute în afara SUA, comentează editorialul Reuters.
Frustrate de lipsa progreselor în materie, cauzată de opoziția SUA unde sunt înregistrați coloșii digitali, țări precum Franţa au introdus anul trecut o taxă pe serviciile digitale.
Italia, Marea Britanie şi Spania fie au introdus la rândul lor taxe proprii pe serviciile digitale, fie intenţionează să facă acest lucru.
Astfel de decizii au stârnit nemulţumirea Statelor Unite, care au avertizat că vor lua măsuri de retorsiune.
Cedând presiunilor în creştere, directorul general al Facebook, Mark Zuckerberg, ar acceptacă reforma fiscală la nivel global va face ca Facebook să plătească taxe mai mari în diferite ţări, potrivit Politico, citat de Reuters.