Taxa pe activele bancare nu figurează în proiectul de buget pe anul 2019, publicat joi seară de Ministerul Finanțelor Publice (MFP). Din documentele interne ale instituției reiese că anterior au fost demarați o serie de pași necesari includerii acestei taxe.
Pe 22 ianuarie, Ioana Burlă, director general al Direcției Generale de Sinteză a Politicilor Bugetare, a transmis, o comunicare cu privire la ”modificări în clasificația indicatorilor privind finanțele publice”, care prevede introducerea codului aferent taxei pe active.
”Ca urmare, pentru evidențierea sumelor încasate din această taxă, în Clasificația veniturilor bugetului de stat, la capitolul <<Impozite și taxe pe proprietate>>, cod 07.01, se introduce subcapitolul <<Taxa pe active>>, cod 07.01.05”, se arată în document.
Acest cod lipsește din proiectul publicat de Ministerul Finanțelor.
De asemenea, în Strategia Fiscal-Bugetară pentru perioada 2019-2021 se arată că proiecția veniturilor nu a ținut cont de impactul introducerii acestei taxe.
”Începând cu 1 ianuarie 2019, prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr.114/2018, s-a instituit taxa pe activele financiare ale instituțiilor de credit al cărei eventual impact nu a fost inclus in proiecția de venituri bugetare”, se precizează în document.
Sursele guvernamentale susțin că forma finală a taxei pe activele bancare se negociază în prezent.
”Taxa pe lăcomie” introdusă de guvern prin OUG 114 prevede impozitarea trimestrială progresivă a activelor băncilor dacă nivelul ROBOR depășește 2%.
”Media trimestrială ROBOR se stabileşte pe baza ratelor ROBOR la 3 luni şi la 6 luni, calculate şi publicate de Banca Naţională a României pentru ultimul trimestru/semestru anterior trimestrului de calcul. Stabilirea mediei trimestriale se efectuează de către Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză şi se publică pe site-ul acestei instituţii”, se arată în Ordonanță.
Cotele taxei pe active sunt aplicate astfel: dacă media trimestrială a ratelor ROBOR este până la 0,5 puncte procentuale, inclusiv, peste pragul de referinţă, cota este de 0,1%; dacă media trimestrială a ratelor ROBOR este între 0,51-1 punct procentual, inclusiv, peste pragul de referinţă, cota este de 0,2%; dacă media trimestrială a ratelor ROBOR este între 1,01-1,5 puncte procentuale, inclusiv, peste pragul de referinţă, cota este de 0,3%; dacă media trimestrială a ratelor ROBOR este între 1,51-2,0 puncte procentuale, inclusiv, peste pragul de referinţă, cota este de 0,4%; dacă media trimestrială ROBOR este cu peste 2 puncte procentuale peste pragul de referinţă, cota taxei pe active este de 0,5%.