miercuri

7 iunie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

18 septembrie, 2012

Taxa de funcţionare plătită lunar de administratorii fondurilor de pensii private obligatorii (Pilonul II) va creşte, de la 1 ianuarie, cu peste 50%, decizia, adoptată recent, urmând să sporească veniturile autorităţii de reglementare din domeniu cu 8 milioane de lei în 2013.

Potrivit legislaţiei, cei nouă administratori prezenţi pe Pilonul II achită, lunar, o taxă de funcţionare rezultată din aplicarea unei cote de 0,25% asupra valorii contribuţiilor brute încasate de fondul gestionat, precum şi a unei cote de 0,005% din valoarea activului net a fondului de pensii, relatează Mediafax.

Consiliul Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a aprobat, în urmă cu o săptămână, două norme prin care modifică taxele de autorizare, avizare şi funcţionare în sistemul pensiilor administrate privat (Pilonul II), precum şi în sistemul pensiilor facultative (Pilonul III).


Comunicatul instituţiei din 12 septembrie nu conţinea detalii despre modificările aduse celor două norme, dar preciza că impactul crizei financiare din ultimii ani a determinat reconsiderarea politicilor de supraveghere a pieţelor financiare şi, în acest context, s-a accentuat importanţa supravegherii prudenţiale a sistemului pensiilor private, ca parte a sistemului financiar.

La solicitarea MEDIAFAX, directorul general al CSSPP, Cristian Roşu, a declarat că, de la 1 ianuarie 2013, taxa de funcţionare plătită lunar de administratorii prezenţi pe Pilonul II va creşte de la 0,25% la 0,38% din valoarea contribuţiilor brute încasate de fondul de pensii, respectiv de la 0,005% la 0,008% din valoarea activului net a fondului de pensii în ultima zi lucrătoare a lunii.

Proiectele de modificare ale celor două norme nu au fost publicate în secţiunea „Dezbatere publică” a paginii web a instituţiei, în conformitate cu obligaţiile legale şi uzanţele CSSPP.

În plus, intenţia de modificare a normelor nu a fost precedată de transmiterea unui comunicat de presă, aşa cum autoritatea a procedat de fiecare dată când şi-a propus să modifice legislaţia secundară.


Potrivit calculelor MEDIAFAX, dacă cele două norme ar fi rămas nemodificate, CSSPP ar fi încasat anul viitor de la administratori din taxa de funcţionare aproximativ 14 milioane de lei. În urma modificărilor aduse actelor normative, administratorii vor plăti în plus 8 milioane de lei.

La nivelul acestui an, veniturile CSSPP din taxa de funcţionare sunt estimate la circa 11 milioane de lei, din care instituţia a încasat deja 6 milioane de lei pentru primele şapte luni.

CSSPP a încheiat anul precedent cu un deficit de 1,84 milioane de lei, de la 5,44 milioane de lei în 2010, la venituri totale de 12,06 milioane de lei, conform datelor din raportul anual al instituţiei.

Administratorii prezenţi pe Pilonul II au consemnat pierderi de 27,47 milioane de lei în 2011, de la 45,97 milioane de lei în urmă cu un an.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

A apărut nr. 82 (al 19-lea, socotindu-se în sens invers) al revistei (exclusiv print) CRONICILE – Curs de Guvernare , sub titlul ”Înapoi, în improvizație”. Din cele 184 de pagini ale acestui

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: