Statele G7 – grupul celor mai dezvoltate economii ale lumii – au decis donarea unui miliard de doze de vaccin anti-Covid pentru ţările mai sărace sau cele aflate în curs de dezvoltare. ONU consideră că este nevoie de un efort mult mai mare, întrucât ţările sărace au nevoie în acest moment de 5 – 6 miliarde de doze de asemenea seruri.
Dozele promise de țările bogate vor fi donate până la finalul anului viitor, informează Reuters, preluată de Agerpres.
Grupul statelor G7 este compus din SUA, Canada, Japonia, Germania, Franţa, UK şi Italia.
Preşedintele american Joe Biden a anunţat încă de joi intenţia de a dona 500 de milioane de doze de vaccin Pfizer-BioNTech. De asemenea, premierul britanic Boris Johnson s-a angajat să doneze 100 de milioane de doze, iar Canada a promis 100 de milioane de doze de vaccin anti-Covid.
Dozele de vaccin urmează a fi acordate prin programul COVAX, un mecanism iniţiat de OMS împreună cu organizaţii filantropice şi ONG-uri, prin care ţările sărace să aibă cât mai curând acces la vaccinul împotriva COVID.
Prin intermediul acestui program ar urma să se furnizeze aproximativ 2 miliarde de doze de vaccinuri pentru ţările subdezvoltate până la finele lui 2021.
Prin programul COVAX s-au distribuit, până în prezent, doar 83 de milioane de doze de vaccin în întreaga lume.
Având în vedere că majoritatea persoanelor au nevoie de două doze de vaccin, și posibil o doză suplimentară pentru a face față variantelor emergente, organizația caritabilă Oxfam consideră că lumea ar avea nevoie de 11 miliarde de doze de vaccin pentru a putea pune capăt pandemiei de Covid-19.
Banca Mondială a făcut apel ca statele bogate să renunțe la stocurile de vaccin
Preşedintele Băncii Mondiale, David Malpass, și preşedintele Gavi (Alianţa pentru vaccinuri), Jose Manuel Barroso, au discutat în aprilie ca țările cu stocuri de vaccin împotriva Covid-19 să le redistribuie cât mai curând posibil, către statele ce au nevoie de solidaritatea partenerelor bogate.
Până la mijlocul anului, a spus David Malpass, vor fi cel puțin 50 de state cu acces la finanțarea Băncii Mondiale pentru achiziția de vaccinuri. De asemenea, BM oferă asistență pentru contractele cu companiile producătoare de seruri anti-Covid.