joi

30 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

18 martie, 2021

Premierul Mark Rutte este pe cale să își asigure un al patrulea mandat după ce partidul său a o0bținut cele mai multe locuri în Parlament după alegerile generale organizate în Țările de Jos, arată primele exit-poll-uri citate de Politico.

Formațiunea de centru-dreapta a premierului Rutte – VVD, ar urma să dețină, potrivit estimărilor oficiale, 35 dintre cele 150 dintre locuri din parlament, cu 2 locuri mai mult decât obținuse la alegerile din 2017.

Formațiunea social-liberală D66, parte a actualei coaliții de guvernare, a ieșit pe locul 2, obținând 26 de mandate, cu 7 mai multe decât deține în prezent. Partidul Libertății condus de Geert Wilders, extremă-dreapta, ar urma să dețină 17 mandate de parlamentar, potrivit exit poll-ului Ipsos comandat de postul național de televiziune NOS.


Guvernul Țărilor de Jos a demisionat la mijlocul lunii ianuarie după publicarea unui raport care atribuie guvernului vina pentru gestionarea greșită a subvențiilor pentru îngrijirea copiilor, care a împins zeci de mii de familii la ruina financiară.

(Citiți și: ”Guvernul olandez al lui Mark Rutte a demisionat, în urma unui scandal privind subvențiile pentru îngrijirea copiilor. Alegeri în luna martie”)

Gestionarea epidemiei covid-19 de către Guvernul Rutte a fost una dintre marile teme de campanie ale scrutinului.

Campania electorală s-a desfăşurat în principal prin dezbateri televizate, într-o ţară în care s-a instituit o interdicţie de circulaţie pe timpul nopţii şi a adunărilor publice în cadrul luptei împotriva pandemiei.

Principalii rivali ai lui Mark Rutte au criticat lentoarea desfăşurării campaniei de vaccinare în ţară, însă au întâmpinat dificultăţi în a se impune.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

”Eu îmi asum responsabilităţile de zece ani”, a declarat premierul în exerciţiu, în vârstă de 54 de ani, în cadrul unei dezbateri finale, marţi seara. ”Încerc să guvernez în condiţii dificile”, a subliniat el.

Aproximativ 13 milioane de olandezi cu drept de vot au fost chemaţi la urne să aleagă deputaţi din zece partide. Grupuri de persoane cu risc covid-19 şi persoane în vârstă – care au avut posibilitatea să voteze prin corespondenţă şi cu procură – au fost îndemnate să voteze în primele două zile ale scrutinului.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: