duminică

21 aprilie, 2024

18 martie, 2021

Premierul Mark Rutte este pe cale să își asigure un al patrulea mandat după ce partidul său a o0bținut cele mai multe locuri în Parlament după alegerile generale organizate în Țările de Jos, arată primele exit-poll-uri citate de Politico.

Formațiunea de centru-dreapta a premierului Rutte – VVD, ar urma să dețină, potrivit estimărilor oficiale, 35 dintre cele 150 dintre locuri din parlament, cu 2 locuri mai mult decât obținuse la alegerile din 2017.

Formațiunea social-liberală D66, parte a actualei coaliții de guvernare, a ieșit pe locul 2, obținând 26 de mandate, cu 7 mai multe decât deține în prezent. Partidul Libertății condus de Geert Wilders, extremă-dreapta, ar urma să dețină 17 mandate de parlamentar, potrivit exit poll-ului Ipsos comandat de postul național de televiziune NOS.


Guvernul Țărilor de Jos a demisionat la mijlocul lunii ianuarie după publicarea unui raport care atribuie guvernului vina pentru gestionarea greșită a subvențiilor pentru îngrijirea copiilor, care a împins zeci de mii de familii la ruina financiară.

(Citiți și: ”Guvernul olandez al lui Mark Rutte a demisionat, în urma unui scandal privind subvențiile pentru îngrijirea copiilor. Alegeri în luna martie”)

Gestionarea epidemiei covid-19 de către Guvernul Rutte a fost una dintre marile teme de campanie ale scrutinului.

Campania electorală s-a desfăşurat în principal prin dezbateri televizate, într-o ţară în care s-a instituit o interdicţie de circulaţie pe timpul nopţii şi a adunărilor publice în cadrul luptei împotriva pandemiei.

Principalii rivali ai lui Mark Rutte au criticat lentoarea desfăşurării campaniei de vaccinare în ţară, însă au întâmpinat dificultăţi în a se impune.


”Eu îmi asum responsabilităţile de zece ani”, a declarat premierul în exerciţiu, în vârstă de 54 de ani, în cadrul unei dezbateri finale, marţi seara. ”Încerc să guvernez în condiţii dificile”, a subliniat el.

Aproximativ 13 milioane de olandezi cu drept de vot au fost chemaţi la urne să aleagă deputaţi din zece partide. Grupuri de persoane cu risc covid-19 şi persoane în vârstă – care au avut posibilitatea să voteze prin corespondenţă şi cu procură – au fost îndemnate să voteze în primele două zile ale scrutinului.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: