Agricultorii români au suferit în 2012 cea mai mare reducere a venitului real la nivelul Uniunii Europene, cu nu mai puțin de 16,4% comparativ cu anul anterior, potrivit datelor comunicate de Eurostat. Ungurii și slovenii au fost în apropierea nostră cu pierderi de peste 15% iar austriecii și irlandezii au competat top 5 cu peste 10%.
Contrar impresiei generate de condițiile meteo mai puțin prielnice din acest an, 11 state ale UE au înregistrat scăderi ale venitului real în agricultură, în timp ce 16 state au consemnat o creștere a acestuia. Per total, s-a înregistrat un mic spor de 1%, rezultat din combinarea unei creșteri a venitului din agricultură în termeni reali de 0,5% cu reducerea cantității de muncă depusă cu 0,5%.
Dacă se ia care a evoluția agriculturii din cele 27 de țări actuale membre UE pe ultimii opt ani ( față de anul 2005) la nivelul de 29,7%, se vede că media este aproape identică cu schimbările din România ( 29,8%). Cu toate acestea, dacă ne comparăm cu țările apropiate de noi ca nivel dezvoltare și structură economică, suntem pe ultimul loc și în acest clasament.
Explicația se poate deduce dacă se ține cont de reducerea de 20% la nivelul factorului muncă din 2005 încoace la nivelul UE, care s-a transmis mai intens la colegele noastre de integrare europeană. De remarcat și faptul că rezultatul din 2012 pe total UE la nivelul valorii reale a producției din zootehnie a fost semnificativ peste cel din producția vegetală (3,8% față de 0,5%).
Pentru referință, amintim că în UE valoarea producției vegetale s-a datorat unei creșteri importante a prețurilor reale (+6,3%), în timp ce volumul producției s-a diminuat cu 5,4%. Cele mai importante scăderi s-au înregistrat la producția de vin (-15,6%), cartofi(-13,8%), oleaginoase (-7,9%), cereale (-7,3%) și fructe (-6,5%).
Creșterea prețurilor la producția animală a fost de 3,9%, în timp ce volumul s-a menținut aproape constant ( -0,2%). S-au înregistrat scăderi de producție la bovine ( -2,4%), ouă (-1,8%), oi (-1,2%) și porcine (-1,0%) și creșteri la lapte (+0,9%) și carne de pui (+2,7%). Cea mai însemnată reducere de preț s-a produs la lapte (-5,4%) iar cele mai mari majorări la ouă (+36,2%), carne de porc(10,2%) și carne de vită (+8,5%).