miercuri

8 mai, 2024

15 august, 2021

Elicopterele decolează din Ambasada SUA din Kabul

Talibanii au intrat duminică în capitala Kabul, ultimul oraș important care rămăsese sub controlul forțelor guvernamentale afgane. Potrivit Associated Press, angajați panicați fugeau de la birourile guvernamentale și elicopterele au început să aterizeze și să plece în și din Ambasada SUA.

Trei oficiali afgani au declarat pentru Associated Press că talibanii se află în cartierele Kalakan, Qarabagh și Paghman din capitală. Ulterior, militanții au anunțat că nu plănuiesc să cucerească Kabul „cu forța”, totuși se aud focuri de armă sporadice.

Departamentul de Stat al SUA nu a răspuns imediat la întrebările AP despre mișcările din ambasadă. În jurul acoperișului ambasadei se văd fire de fum, semn că diplomații au început să distrugă urgent documente sensibile.


Ambasada SUA din Kabul şi-a informat personalul că are la dispoziţie un incinerator pentru a distruge materiale ca documente şi dispozitive electronice, pentru a „reduce volumul de material sensibil de pe proprietate”, conform unei note la care Reuters a avut acces.

Elicopterele Sikorsky UH-60 Black Hawk, care transportă de obicei trupe armate, au aterizat ulterior și lângă ambasadă.

Oficial NATO: UE își mută diplomații într-un loc mai sigur

Uniunea Europeană ia măsuri de protecție după ce talibanii au intrat duminică în Kabul, mutându-și diplomații într-un loc mai sigur, potrivit unui oficial NATO.

Biroul preşedinţiei afgane a declarat că au fost auzite focuri de armă în mai multe locuri din zona capitalei Kabul, dar a precizat că forţele de securitate au situaţia sub control.


Cu toate acestea, pentru siguranța lor, mai mulți diplomați din UE au fost mutaţi într-un loc mai sigur, potrivit unui oficial NATO, citat de AFP și Agerpres.

Criza din Afganistan arată necesitatea unei remanieri a regulilor Uniunii Europene privind migraţia şi azilul, a susţinut, duminică, vicepreşedintele Comisiei Europene pentru promovarea modului de viaţă european, Margaritis Schinas, potrivit Reuters

Numeroase state membre se tem că evenimentele din Afganistan ar putea duce la o repetare a crizei migranţilor cu care s-a confruntat Europa în 2015-2016, când sosirea haotică a peste 500.000 de persoane din Orientul Mijlociu a pus la încercare sistemele de securitate şi de beneficii sociale ale ţărilor europene.

84 de soldați afgani s-au ”refugiat” în Uzbekistan

Zeci de soldaţi afgani s-au refugiat în Uzbekistanul vecin de teama ofensivei talibanilor în Afganistan, au anunţat duminică autorităţile de la Taşkent,potrivit Agerpres.
Trupele uzbece aflate la frontiera dintre cele două ţări au arestat 84 de soldaţi afgani şi au fost iniţiate discuţii cu autorităţile afgane pentru a organiza revenirea militarilor în ţara lor, a indicat Ministerul de Externe uzbec.
De asemenea, Uzbekistanul a semnalat o prezenţă crescută a trupelor guvernamentale afgane de partea afgană a frontierei, la punctul de trecere Termez-Hairatan. ”Au fost luate măsuri pentru a furniza asistenţă umanitară acestor persoane”, a adăugat ministerul uzbec de Externe.
Articole recomandate:

Etichete: , , ,

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: