joi

25 aprilie, 2024

12 august, 2021

Talibanii au cucerit joi oraşul Ghazni, situat la 150 de kilometri sud-vest de Kabul, cea de a zecea capitală provincială pe care o cuceresc în decurs de o săptămână, anunță The Guardian.

”Pot să confirm că Ghazni a căzut pe mâna talibanilor în această (joi) dimineaţa. Ei au preluat controlul asupra unor zone-cheie din oraş: biroul guvernatorului, cartierul general al poliţiei şi închisoarea”, a declarat AFP preşedintele Consiliului provinciei Ghazni, Nasir Ahmad Faqiri.


Ghazni este capitala provincială cea mai apropiată de Kabul pe care insurgenţii au cucerit-o după ce au lansat o ofensivă, în mai, în paralel cu retragerea forţelor străine din Afganistan, care urmează să se încheie în aproximativ 30 de zile.

Acest oraş – care a căzut pe mâna talibanilor pentru o scurtă perioadă de timp, în 2018 – este cea mai importantă cucerire a talibanilor, alături de Kunduz, o răscruce strategică în nord-estul ţării, situată între Kabul, aflat la 300 de kilometri sud, şi Tadjikistan.

Talibanii sunt prezenţi de mult timp în provinciile Wardak şi Logar, situate la câteva zeci de kilometri de Kabul, însă căderea Ghazni reprezintă un semnal îngrijorător pentru capitală.

Acest oraş este de asemenea un punct important pe axa majoră care leagă Kabulul de Kandahar, al doilea cel mai important oraş afgan, la sud. Cucerirea oraşului Ghazni le permite talibanilor să întrerupă linii de aprovizionare terestră ale armatei către sudul Afganistanului.

Danemarca își evacuează ambasada


Danemarca a anunțat joi că va evacua actualii și foștii angajați ai ambasadei sale de la Kabul, precum și forțele armate din Afganistan din cauza deteriorării situației de securitate.

Autoritățile de la Copenhaga vor acorda permise de ședere temporară ce vor fi valabile doi ani de zile afganilor care au fost angajați de ambasada sa. Măsura se va aplica și pentru rudele apropiate ale acestora.

„Situația de securitate din Afganistan este gravă. Talibanii cuceresc teren și situația escaladează mai rapid decât se temeau mulți”, a anunțat Ministerul danez de Externe într-un comunicat remis presei și citat de The Local.

„Avem acum o responsabilitate comună să ajutăm afganii care sunt amenințați din cauza legăturii lor cu noi și care au contribuit la angajamentele Danemarcei din Afganistan”, a mai precizat comunicatul.

Ministrul danez al apărării a anunțat săptămâna trecută că 40 de actuali și foști angajați ai ambasadei sale de la Kabul și 4 traducători au solicitat ajutor.

Danemarca, o aliată apropiată a Statelor Unite, a luptat alături de forțele americane în Afganistan din 2002.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: