Tabloidul britanic „News of the World” se închide duminică, după scandalul interceptării telefoanelor. Patronul publicaţiei, magnatul media Rupert Murdoch, şi fiul acestuia, directorul companiei are editează ziarul, James Murdoch, au anunţat, joi, că duminică va fi publicat ultimul număr. După zile întregi de acuzaţii şi dispute pe marginea subiectului privind ascultarea telefoanelor victimelor, celebrităţilor şi politicienilor, conducerea a decis să închidă tabloidul cu o vechime de 168 de ani. Poliţia londoneză a anunţat că încearcă să ia legătura cu 4.000 de posibile victime, ale căror date se aflau în documentele confiscate de la detectivii particulari. Editorul “News of the World”, Colin Myler, a declarat că este cea mai tristă zi din cariera sa profesională şi nimic nu ar trebui să dimininueze toate lucrurile bune pe care acest ziar le-a făcut. Tabloidul care vinde circa 2,8 milioane de copii în fiecare săptămână, este renumit pentru scandalurile sexuale şi secretele vedetelor pe care le publică, fiind poreclit şi “News of the Screws”. Cabinetul premierului britanic a declarat că nu are nicio implicare în decizia de închidere a ziarului. Murdoch a spus că nu va fi publicată nicio reclamă în ultimul număr, spaţiul publicitar urmând a fi donat în scopuri caritabile, iar veniturile încasate din vânzări vor fi, de asemenea, donate organizaţiilor de caritate. Conducerea trustului a refuzat să comenteze zvonurile potrivit cărora “The Sun” va deveni cotidian. (BBC News)
Siria acuză SUA de implicare în treburile sale interne. Ambasadorul american în Siria a vizitat oraşul Hama, în care au avut loc proteste antiguvernamentale, iar acest gest a lui Robert Ford a fost interpretat ca “o dovadă clară” că SUA se implică în protestele din ţară. Anterior, Departamentul de Stat al SUA a anunţat că Ford a fost în oraşul respective pentru a-şi manifesta solidaritatea cu protestatarii. Sute de oameni din Hama au fugit din oraş de frica unui atac din partea forţelor de securitate. Tancurile se află la intrarea în oraş şi cel puţin 22 de persoane au fost ucise în ultimele zile. Washingtonul spune că Ford speră să poată rămâne în Hama până la protestele de vineri, care au loc, de obicei, după rugăciunea de vineri. Prezenţa diplomatului în zonă l-ar putea opri pe preşedintele sirian Bashar al-Assad să lanseze un atac asupra localităţii. Dar gestul ambasadorului a înfuriat autorităţile de la Damasc. “Prezenţa ambasadorului SUA în Hama, fără primirea unei permisiuni anterioare este o dovadă clară a implicării Statelor Unite în evenimentele în desfăşurare, şi încercarea lor de a creşte tensiunile în zonă, ceea ce dăunează securităţii şi stabilităţii Siriei”, a delcarat ministrul de externe. (BBC News)
Un nou stat apare, sâmbătă, pe harta lumii: Sudanul de Sud. Consiliul de Securitate al ONU va vota azi trimiterea a 7.000 de militari înarmaţi, căştile albastre, în Republica Sudanului de Sud, care îşi declară independenţa de fostul său duşman Sudanul. Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a recomandat ca noua misiune să se concentreze pe protejarea civililor, cu folosirea forţei dacă va fi necesară, şi pe reforma poliţiei, armatei şi sistemului de justiţie. Există temeri privind faptul că cel de-al 193-lea stat al lumii nu va fi capabil să-şi păzească teritoriul în mod eficient, pe plan intern şi la frontiere şi să-şi protejeze cele 8 milioane de cetăţeni. Majoritatea creştină din Sudan s-a luptat cu musulmanii din nord timp de 38 din cei 54 de ani, de când ţara şi-a câştigat independenţa faţă de Marea Britanie, iar războiul în prezent, în urma războiului, aproape un million de arme se află în mânile civililor din sud. Armata sudică, născută din forţele rebele care au participat la război, are foarte mulţi militari şi i se alocă până la 60% din bugetul anual al Sudanului de Sud. Un diplomat din Juba a spus chiar că armata este “în esenţă sistemul de bunăstare al ţării”. (The Telegraph)
Europenii fac presiuni asupra agenţiilor de rating. Cele trei agenţii internaţionale de rating au intrat în colimatorul oficialilor europeni după ce Moody’s a scăzut ratingul de ţară al Portugaliei, iar preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, şi cel al Băncii Centrale Europene, le-au criticat şi le-au calificat drept un “oligopol”. Premierul luxemburghez a cerut ca o instituţie independentă să evalueze credibilitatea datoriilor publice ale guvernelor europene. Politicienii şi oficialii au fost nemulţumiţi de deciziile acestor agenţii care le complică eforturile de salvare de la faliment a unor state precum Grecia, Portugalia, Irlanda sau Spania şi provoacă agitaţie pe pieţele financiare. Controversa a luat o amploare mai mare ca de obicei şi a pus reflectoarele pe cele trei agenţii: Standard & Poor’s, Moody’s şi Fitch, dar economiştii şi analiştii spun că este mai uşor să te înfurii contra puterii lor decât va fi să le subminezi autoritatea. Jean Claude Trichet, preşedintele BCE, a spus că efectul faptului că există astfel de agenţii de rating puternice, care scad ratingul de ţară al unui anumit stat, este că deciziile lor pot forţa actualii deţinători de obligaţiuni să vândă, ceea ce va duce la excerbarea crizei. (The Independent)
Cinci fotoreporteri arestaţi în Georgia, sub acuzaţia de spionaj. Poliţiştii care lucrează la o campanie de contraspionaj au arestat un grup de fotoreporteri, printre care şi fotograful personal al preşedintelui ţării şi doi fotografi care lucrează pentru agenţii străine de presă, AP şi European Pressphoto Agency. Fotoreporterul AP, cetăţean georgian, a fost eliberat joi şi nu a fost acuzat. Totuşi, arestările subliniază atmosfera de tensiune din Georgia, în jurul acuzaţiilor de spionaj. Autorităţile nu au dezvăluit modul în care au ajuns să-i suspecteze pe fotografi de comiterea unor acte de spionaj sau pentru cine, dar acuzaţiile gerogiene de spionaj se referă de obicei la Rusia. Relaţiile dintre cele două ţări au rămas tensionate de când statele s-au luptat în războiul din 2008. Arestările sunt considerate importante, pentru că Georgia, spre deosebire de alt stat fost sovietic, are o presă considerată liberă şi găzduieşte o comunitate mică de jurnalişti străini care lucrează în regiune. După arestare, 12 ziarişti au protestat în faţa sediului poliţiei din Tblisi. Centrul pentru Drepturile Omului, un grup de activişti georgieni, a dat publicităţii o declaraţie în care a vorbit despre violarea dreptului la liberă exprimare. (The New York Times)
Flamanzii refuză să negocieze, după 400 de zile de criză politică în Belgia. Bart De Wever, liderul Alianţei Neo-Flamande (ANF) a spus, joi, că refuză să discute programul de 100 de pagini elaborat de Elio Di Rupo, preşedintele Partidului Socialist francofon, desemnat ca negociator de regele Albert al II-lea. Proiesctul este o “alegere foarte proastă pentru cetăţenii acestei ţări, în special pentru flamanzi, dacă eu nu pot să ma conving că este bun, nu pot să conving pe nimeni altcineva”, a spus De Wever, într-o conferinţă de presă. Viitorul politic al regatului este umbrit încă o dată, după 400 de zile de criză, o nouă tentativă de a apropia punctele de vedere a eşuat, iar guvernul prezent, însărcinat cu afaceri, condus de Yves Leterme, nu este gata să cedeze locul unei coaliţii cu drepturi depline. Impasul pare total, iar şeful statului, foarte ostil organizării unor noi alegeri, trebuie să dea dovadă de multă imaginaţie, dacă se opune în continuare întoarcerii la urne. Di Rupo a prezentat, luni, un program detaliat de reforme instituţionale şi socio-economice ale societăţii belgiene. A acordat 72 de ore potenţialilor săi parteneri pentru a-i răspunde dacă sunt sau nu pregătiţi să reia o negociere întreruptă, în fapt, în septembrie 2010. (Le Monde)
BCE susţine ratingul Portugaliei. Banca Centrală Europeană a suspendat cerinţa unui minim rating pentru acţiunile Portugaliei, după ce una dintre agenţiile de rating a scăzut ratingul de ţară până la categoria de “gunoi”. Măsura este similară cu cea luată în cazul Greciei de BCE. Ca răspuns la scăderea ratingului anunţat de Moody’s, marţi, BCE a decis să suspende, “până la o decizie ulterioară”, ratingul de prag minim cerut pentru obligaţiunile statului portughez, a declarat şeful Băncii, Jean-Claude Trichet, într-o conferinţă de presă la Frankfurt. Acest lucru înseamnă că BCE va continua să cumpere obligaţiuni ale Portugaliei, în ciuda ratingului dat de agenţiile private, un gest făcut şi pentru Grecia. Trichet a insistat că această măsură extraordinară nu a fost luată pentru că BCE se teme că şi alte agenţii de rating vor face acelaşi lucru şi vor scădea ratingul Portugaliei, ci pentru că programul de austeritate, agreat cu autorităţile portugheze de UE şi FMI, la sfârştiul lunii iunie, este “înainte de curbă”. Programul deja pune în aplicare măsuri de privatizare şi creştere a taxelor, a precizat oficialul. (EUObserver)