Câteva sute de manageri și directori de spital au participat luni la întâlnirea cu premierul Viorica Dăncilă, pentru a discuta problemele create de noul mecanism de salarizare a personalului din sănătate.
Concluzia i-a aparținut ministrului Muncii, Lia Olguța Vasilescu (premierul plecase deja de la discuții) – nu există bani pentru a repara de la bugetul de stat neregulile apărute după aplicarea noii legi a salarizării, astfel încât nu impresionează nicio grevă.
Nu sunt bani, așa că nu se corectează nimic
Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, prezentă și ea la negocieri, a declarat că, indiferent de proteste și greve, nimic nu se modifică. Sporurile rămân, așadar, plafonate la 30% din totalul cheltuielilor cu salarizarea pe ordonator de credite.
„Doamna Olguţa Vasilescu a spus că cifra nu se poate modifica, dar noi am propus modificare şi am spus în ce sens, nu e normal să fie absolut egale sporuri egale la medici.
Pentru că nu fac acelaşi lucru. Ar trebui ca cei care fac triaj în spitale să aibă spor 10% sau 15% şi spor mai mare cei care lucrează într-adevăr sau care salvează vieţi. (…)
Doamna Olguţa Vasilescu a spus, dacă îmi aduc aminte bine şi cred că da, că nu impresionează nicio grevă şi că orice grevă ar fi, asta este situaţia. Că a fost o modificare substanţială de salarizare, niciodată nu o să poată fi mulţumită toată lumea„, a relatat Monica Pop, directorul Spitalului de Oftalmologie din Capitală, citată de Mediafax.
Reprezentanţii Federaţiei Sanitas au anunţat decis săptămâna trecută declanșarea grevei generale, pe 11 mai (cu păstrarea a unei treimi din activitate, conform legii), dacă nu le sunt acceptate revendicările.
(Citiți și: Sindicatele din Sănătate anunță grevă generală pe 11 mai)
Darius Vâlcov, prezent la discuții. Participant la întâlnire: „A fost destul de enervat”
La discuțiile de la Palatul Victoria au participat, în afară de premierul Viorica Dăncilă, ministrul Sănătăţii – Sorina Pintea, ministrul Muncii – Lia Olguţa Vasilescu, consilierul de stat Sevil Shhaideh şi Darius Vâlcov, consilier de stat al premierului.
Ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici, nu a fost prezent.
Despre fostul minsitru de Finanțe Vâlcov, condamnat în primă instanță la opt ani de închisoare, pentru fapte de corupție, Monica Pop a relatat la ieșire: „Domnul Vâlcov a fost destul de enervat (…) A zis că de ce ne uităm în altă gradină”.
Potrivit mai mutlor participanți, printre care și Cătălin Grasa, managerul Spitalului Județean Constanța, ministrul Lia Olguța Vasilescu a declarat că va trimite Curtea de Conturi la spitale.
Corecțiile se fac de la sine, în următorii patru ani
Potrivit managerului de la Spitalul Județean Galați, anul acesta rămâne ca administrațiile spitalelor să facă o redistribuire a sumelor alocate, între categorii de salariați, pentru a acoperi pierderile suferite de unii angajați.
De la anul, când vor avea loc noi majorări salariale pentru angajații din sănătate care nu sunt medici sau asistente, inechitățile create acum se vor atenua natural. Conform Legii salarizării, acești angajați primesc în fiecare an o creștere, pentru a ajunge în anul 2020 la nivel corespunzător în grilă.
Doar parlamentarii, demnitarii, personalul din administrația publică, medicii și asistentele au urcat direct, de anul trecut sau de anul acesta, la suma prevăzută în grilă pentru 2020.
Toți ceilalți bugetari vor beneficia anual de majorări spre ținta finală.
Va fi înființat însă un grup de lucru pentru a gândi eventuale soluții legate de o echitabilă distribuire a sporurilor în interiorul diferitelor categorii de ocupații.
Exemplu oferit de Monica Pop: „Vă dau un exemplu: spitalul de la Făurei, unde doctorul face exclusiv triaj (…), dar nu face el intervenţia. Nu e normal să aibă acelaşi spor pe care îl are doctorul care lucrează şi care moare lângă bolnav și care are 10 urgenţe într-o noapte”.