Aproximativ 64% din locuitorii zonei euro susțin moneda unică, considerând că ea este un lucru bun pentru țara lor. Este un procent similar cu cel din 2017, ceea ce înseamnă că se menține nivelul înregistrat anul trecut, când s-a atins recordul celor 12 ani scurși de la introducerea Eurobarometrului cu acest subiect.
În mod paradoxal, însă, inegalitățile din interiorul zonei euro au crescut în acest interval.
Cetățenii din Irlanda, Luxemburg, Slovenia şi Spania sunt cei mai convinși de beneficiile monedei unice, procentul de populație ce se declară susținătoare a euro fiind de peste 80% în aceste țări.
Există doar două state unde cei care sprijină euro nu sunt majoritari – Cipru (47% din respondenți nu consideră că țara lor a avut de câștigat prin introducerea monedei unice) și Lituania (42%).
O treime din cei 17.000 de respondenţi (27%) consideră că euro îi face să se simtă mai europeni decât înainte de adoptarea monedei unice. Deși este în continuare o opinie minoritară, este este cea mai ridicată pondere înregistrată după 2007.
De asemenea:
- 69% dintre cetățeni (cu două puncte procentuale mai mult față de anul anterior) consideră că ar trebui să existe o mai mare coordonare a politicii economice în rândul statelor membre din zona euro.
- Mai mult de trei sferturi dintre cetățeni (78%) sunt de acord că este nevoie de reforme semnificative pentru a îmbunătăți performanța economică.
Conform unei analize realizate de Gabriele de Angelis, cercetător la Universitatea Nouă din Lisabona, inegalitățile din zona euro cresc, însă, în cea mai mare parte din cauza diferențelor de productivitate, care s-au accentuat în ultimii ani. În special, din cauza supraîndatorării și a dificultăților întâmpinate de firme în contractarea de credite.