luni

22 iulie, 2024

3 noiembrie, 2021

Conform raportului Euromonitor, România se află pe locul 28 din 99 de ţări în ceea ce priveşte sustenabilitatea turismului, scrie Agerpres.

„Pe măsură ce turismul mondial evoluează, se vehiculează tot mai des că sustenabilitatea ar putea fi unul dintre elementele cheie care să stea la baza redresării economice post-pandemie în industria turismului.

Un raport Euromonitor arată că România se află pe locul 28 în lume în ceea ce priveşte sustenabilitatea turismului, însă, la anumite aspecte, precum sprijinirea comunităţilor locale, suntem încă departe de a ne fi atins potenţialul maxim.


Strategii precum ‘de la fermă la furculiţă’ sunt momentan prea rar implementate la nivel naţional (…) Experţii Euromonitor au analizat 99 de ţări din prisma sustenabilităţii ecologice, sociale şi economice, a riscului de ţară, precum şi a cererii actuale de servicii de turism, transport şi cazare sustenabile.

După calculele finale, România s-a clasat în faţa unor ţări cu greutate, precum Australia, Grecia, Italia, Japonia sau chiar Marea Britanie, ori SUA, ţară care a şi dat naştere conceptului ‘Farm-to-Table'”, se arată într-un comunicat al Fundaţiei Pro Economica.

Potrivit sursei citate, conceptul culinar ecologic „De la fermă la furculiţă” câştigă tot mai multă popularitate în ţările din Vest, în timp ce, în România, acesta se dezvoltă încă timid.

„Tendinţa de a consuma produse locale s-a născut atât din dorinţa de a susţine micii antreprenori, fermierii locali şi implicit a încuraja dezvoltarea agriculturii, dar şi pentru a avea cât mai multe produse ‘de origine controlată’.


În afara României, tot mai multe hoteluri şi pensiuni, inclusiv unele de lux aflate pe insule private, şi-au făcut propriile grădini de legume sau chiar mici ferme, pentru a se asigura că oaspeţii lor consumă produse locale, verificate şi de cea mai bună calitate.

Pentru unii a devenit chiar un mod de viaţă, iar la nivel de UE se acordă o importanţă tot mai mare acestei iniţiative, în urmă cu mai bine de un an fiind inclusă în Pactul Ecologic European prin Strategia ‘Farm2Fork’ dezvoltată de Comisia Europeană.

Susţinătorii acestui demers consideră că mâncarea astfel preparată este sigură, hrănitoare şi de înaltă calitate, standardul global pentru durabilitate”, notează reprezentanţii Fundaţiei Pro Economica.

Printre cei care se implică în propulsarea conceptului Farm-to-Table în România se află și fundaţia Pro Economica, organizaţie ce urmăreşte crearea unui lanţ auto-sustenabil în agricultură şi stimularea a trei domenii interdependente: turism, agricultură omerţ, inşi cvestind zeci de milioane de euro, fonduri nerambursabile, în mai multe proiecte turistice din Transilvania.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Sâmbătă seară ne-a trecut tuturor – nu numai lui Donald

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: